BiH dijaspora

Sanski Most: Dijaspora ulaže u rodni kraj

banner

U posljednjih godinu dana zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u Sanskom Mostu je otvoreno oko 200 radnih mjesta,riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji,

Odziv biznismena iz dijaspore je takav jer su lokalne vlasti u proteklom periodu omogućile niz pogodnosti za investitore, počevši od ubrzanja potrebnih procedura vezanih za registraciju poslovnih djelatnosti do uvođenja različitih administrativnih i komunalnih olakšica.

Jedan od uspješnih poduzetnika porijeklom s ovih prostora je Elvis Smajlović, vlasnik građevinskog preduzeća u Njemačkoj, gdje već dugo živi i radi. Smajlović je prošle godine u mjestu Suhača, nadomak Sanskog Mosta, u izgradnju proizvodnog pogona za plastičnu stolariju “Delta plus” uložio preko dva miliona maraka, a trenutno je u njegovoj firmi zaposleno 35 radnika.

Još jedan od onih koji su kapital zarađen u inostranstvu uložili u rodni grad je i vlasnik građevinske firme Hikmet Kurbegović, koji je nedavno pokrenuo preduzeće za proizvodnju metalskih proizvoda koji se izvoze na evropsko tržište.Radi se o izuzetno perspektivnoj proizvodnji i trenutno zapošljavam 26 radnika.

Muhamed Bilajbegović, Sanjanin koji već punih 25 godina živi i radi u Švedskoj, odlučio je osnovati farmu muznih goveda u rodnom selu Čaplje i u ovaj projekat je uložio 200.000 maraka. Bilajbegović kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u mjestu gdje je rođen napravi nešto moderno i proevropsko i da pokrene nova radna mjesta.

BHDINFODESK

Related posts

Turković: Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru prilika za unapređenje odnosa

Editor

Nema zaraženih osoba: Radnici iz BiH na gradnji italijanskog mosta u Genovi rade punom parom

Editor

IGK: Proglasite 20. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment