Pogledi

Tačan broj političkih partija u Bosni i Hercegovini je nepoznanica

banner

Tačan broj političkih stranaka u Bosni i Hercegovini  nije poznat, jer ne postoji njihov jedinstveni registar, dok je, prema evidencijama Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, prošle godine aktivno bilo 148 stranaka.

Političku stranku u BiH moguće je registrovati u 10 sudova u Federaciji BiH, šest u RS i u Sudu Brčko distrikta.

Entitetskim i zakonom Brčko distrikta o političkim organizacijama propisano je da politička organizacija prestaje sa radom ako ne obavlja djelatnosti utvrđene statutom u periodu dužem od jedne godine, dok okolnosti za njen prestanak rada utvrđuje sud i nakon toga se briše iz registra.

Za političke stranke koje ne dostavljaju finansijske izvještaje propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka i ne prijavljuju se za učešće na izborima za organe vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, CIK BiH smatra da su ispunjeni uslovi za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti.

Zbog toga je CIK od 2009. godine do oktobra 2018. godine nadležnim sudovima u BiH uputio prijedloge za brisanje 172 političke stranke zbog sumnje da ne obavljaju svoju djelatnost i da duži period ne izvršavaju svoje obaveze.

Najviše zahtjeva za brisanje upućeno je 2009. godine – 136, 2011. godine upućena su četiri zahtjeva, godinu kasnije pet, 2015. godine 13, 2017. devet i ove godine CIK je zatražio brisanje pet političkih stranaka.

Prema službenim evidencijama CIK-a, nadležni sudovi su od 2009. godine do oktobra 2018. godine, a na zahtjev CIK-a, iz registra izbrisali ukupno 162 političke stranke.

Među političkim strankama koje su izbrisane iz sudskih registara do ove godine nalaze se i Muslimanska bošnjačka organizacija, Stranka ujedinjenih Muslimana Republike BiH, Politička organizacija Braća Romi, Božija partija-Islamske knjige razumijevanja pravde, istine i slobode Muhamedove objave /BP IKRA PISMO/, Hrvatska čista stranka prava, Narodna demokratska stranka “Gajret” te Stranka omladinske snage – SOS.

Izbrisani su i Borački savez Republike Srpske, Jedinstvena socijalistička partija Jugoslavije – Jajce, Jugoslovenska demokratska stranka – Banjaluka, Nezavisni pravaši, kao i Studentska stranka BiH.

U 2018. godini iz sudskih registara izbrisani su Novi demokratski pokret, PO E-stranka građana Tuzla, Nova demokratija, Stranka regije Livno, Bošnjačka seljačka stranka BiH, Narodna demokratska stranka, Narodna stranka te Demokratska partija – Dragan Čavić.

Srna/BHDINFODESK

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: KO JE UGROŽEN U BOSNI I HERCEGOVINI A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?

Akademik Kurjak napustio BANU: Polovina članova bez kvalitetnog znanstvenog rada

Urednik BiH Info Desk

AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: ZBOG GENOCIDA – VELIKA ZEMLJA KREĆE U AKCIJU UKIDANJA RS-A

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment