Moj stav

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Dr. Sabit Subašić: Povlačenje visokih diplomata i slanje novih ovu će državu koštati najmanje 300 000 KM

banner

Povodom namjere Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada  Dodika  da u zemlju vrati  16 ambasadora Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda na svom FB profile oglasio se bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Dr. Sabit Subašić. Prost prenosimo u cjelosti:

“Naših 15 ambasadora Srba bi se trebali povući iz BiH diplomatske mreže, bar po Dodikovoj odluci. Povlačenje visokih diplomata i slanje novih će ovu državu koštati najmanje 300 000 KM. Velika brojka za siromašnu zemlju, ali ovo su samo direktno troškovi…
Troškovi sa aspekta urušavanja imidža BiH( koji je i bez toga na niskom nivou) su daleko veći, jer se država još više predstavlja kao neorganizirana, nesigurna, konfuzna, etnički podjeljena i isfrusrirana, pa sve to ima ogromne konkretne posljedice. I sve nas to strašno puno košta…..i u Čapljini, i u Goraždu ,Trebinju, Banjaluci….
“Nisu radili u interesu RS” kaže Dodik. Jeli interes RS-a kompatibilan sa interesima BiH? Je li vanjskopolitički interes RS ono što Dodik propagira? Hoće li budući ambasadori morati predstavljati BiH kao(za Srbe)državu iz nužde, da BiH nema šnse, da nije država, da je rješenje samostalna RS,…, da su visoki predstavnici medjunarodni kriminalci…? Hoće li ambasadori po Dodikovom nalogu morati isključiti riječi Bosna i Hercegovina is svog vokabulara do najveće moguće mjere? Hoce li se, prema tome, tjerati da se ne ponašaju u skladu sa usvojenim dokumentima o vanjskoj politici, koji jasno definiraju i djelovanje naših diplomatskih predstavnika vani.
Naši ambasadori su ambasadori države BiH, ne njenih dijelova.Reduciranje funkcije ambasadora na djelovanje u interesu jednog njenog dijela je poguban po svaki njen dio i po diplomatiju u cjelini. Posebno ako je to po Dodikovim dosadašnjim vidjenjima” Što manje BiH to bolje”.
Pogubno za BiH, pogubno za diplomatiju, pogubno za gradjane BiH, ma gdje oni živjeli u BiH. I puno košta…po džepu….

BHDINFODESK

Related posts

Velika Britanija: Otvoreno pismo preživjelih boraca Armije BiH iz Srebrenice Muje Delića i Huse Bektića organizaciji “Remembering Srebrenica”

Urednik BiH Info Desk

Nakon dvanaest godina: Izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra!

Editor

Ćamil Duraković: Glasovi iz dijaspore mogu označiti kraj vladavine SNSD-a

Leave a Comment