BiH dijaspora

Spider-Man – Novi svijet: Zagrepčanin bh. korijena Adnan Prohić ima glavnu ulogu

Svjetska premijera animiranog filma „Spider-Man: Novi svijet“ preksinoć je održana u „Cinema Cityju“ u Sarajevu. Riječ je o novom holivudskom ostvarenju koje u našu državu donosi „Con Film“, generalni zastupnik studija „Sony“ za BiH.

Marvelovi junaci

Crtani donosi potpuno drugačiju priču o najpoznatijem čovjeku pauku, a u originalnoj, američkoj verziji svoje glasove su posudili neki od najpopularnijih glumaca i ličnosti kao što je Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Zoi Kravic (Zoe Kravitz), Džejk Džonson (Jake Johnson), pa čak i legendarni tvorac Marvelovih junaka Sten Li (Stan Lee), koji je nedavno umro.

U bh. kinima može se pogledati i u originalnoj verziji s titlovima, ali i u sinhroniziranoj, za koju su neki od poznatih bh. ličnosti iz BiH i regiona posudili svoje glasove, kao što je Tarik Filipović, Željko Bebek, Miroslav Ćiro Blažević…

Ipak, Zagrepčanin s bh. korijenima Adnan Prohić (28) ima glavnu ulogu.

– Igram malog Spajdermena, dječaka Majlsa Moralesa (Miles Morales). Dobro je biti on. U američkoj verziji njega igra Šamik Mur (Shameik Moore), a moj glas im je odgovarao. Često igram mlađe likove jer imam takav raspon glasa da mogu raspolagati s njim, pa mi daju mlađe uloge. Kolege su mi rekle da je veoma dobro ispao crtani, pa i mene zanima kako će izgledati – govori nam Prohić.

Ističe da se to snima pojedinačno te da nije ni znao ko sve posuđuje svoj glas dok nije vidio finalnu podjelu.

– Svako u svom studiju studiju. Tarika nisam ni u jednom momentu vidio. Postava je postava, dobri su glumci i drago mi je da sam dio toga. Posebno s obzirom na to da je u Americi Nikolas Kejdž dao glas Spajdermenu. To nije mala stvar – ponosno kaže Prohić.

Glas za Spajdermenovog tatu posuđuje Tarik Filipović.

– Ja sam tata, policajac i heroj. Meni su ti poslovi s crtićima neki od najvećih izleta koje radim, od „Ledenog doba“, „Šegrta Hlapića“ i ne znam čega sve ne. To mi je kao da otputujem u Diznilend. Tako je bilo i sada. Nije to nešto veliko ovaj put, niti smo se previše naradili. Ali mi je uvijek zadovoljstvo. Posebno djeci kad su bila manja, mogao si i Oskara dobiti, ali ako si, naprimjer, u „Potrazi za Nemom“, to je to, to je kraj svijeta. Sve zavisi od uloge do uloge, ali se nijedan dah ne prepusti slučajno. Ja imam svoja dva Spajdermena kući i ne bih ih mijenjao nizašta. Ali ovo je bilo slatko i emotivno – kazao nam je Filipović.

Kratki dijalog

Bebek je svoj glas dao trgovcu na trafici. Mada ističe kako bi radije ostavio da publika prepozna koja je njegova uloga.

– To je jedna vrlo kratka epizoda. Trgovac sam u kiosku koji prodaje stripove. I dolazi mu dečko koji je strašno volio Spajdermena koji je umro i namišlja da bi on mogao postati novi. I ja mu dajem podršku. To je kratki dijalog, ali meni je to lijepo raditi. Crtići nisu baš samo za djecu, ali za njih je najslađe raditi – kaže Bebek.

Porodica u Gračanici, Tuzli, Sarajevu…

– U Bosni i Hercegovini nisam bio oko tri godine, možda sada nekad dođem. Inače, i ja i tata Nedim rođeni smo u Zagrebu, ali su njegovi iz BiH, iz Gračanice. Imam dosta familije tu, u Tuzli i u Sarajevu – kazao je Prohić.

Avaz/BHDINFODESK

Related posts

Njemačka: Uhapšen Adnan Ćatić (alias Felix Sturm)

Urednik BiH Info Desk

Bosanac Ado Dulas: Glumac u mnogim akcionim filmovima u Hollywoodu

Urednik BiH Info Desk

Finska: U saobraćajnoj nesreći nastradala dva bh. fudbalera

Leave a Comment