Sport

Učesnici iz 46 država: Otvoren 14. EYOF

banner

SARAJEVO, (Patria) –  Paljenjem olimpijskog plamena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ okončana je ceremonija otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF). Plamen je zapalila najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik EOK-a Janez Kocijančič i gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković otvorili su 14. EYOF nakon čega je na stadion iznesena olimpijska zastava i podignuta na jarbol. Zatim su položene zakletve ispred sportista, trenera, sudaca. 

Milorad Dodik u obraćanju na otvaranju 14. EYOF-a kazao je da je bilo izazova ali da su oni prevaziđeni i da danas imamo otvaranje EYOF-a kao dokaz za to. 

– Danas smo svjedoci da pored silnih izazova i napora koje smo kao organizatori imali, stojimo pred početkom tih Igara kao bismo proslavili i njihove uspjehe na našim borilištima. Mladi se bore za čast i medalju i da na najbolji način predstave svoju zemlju. Želim da se zahvalim tim mladim ljudima zbog kojih se olimpijska baklja vratila ovdje na mjestu i prostoru gdje su prije nekoliko decenija održane Olimpijske igre. Došli ste u zemlju punu različitosti ali i zemlju dobrih domaćina i oni će vam pokazati svoje gostoprimstvo. Ova svečana organizacija svakako je pobjeda za sve nas i za one koji su vjerovali u sve ovo i za one koje nisu.

On je kazao da smo se svi okupili oko ove značajne ideje. On je takmičarima poželio sve najbolje u takmičarskim danima. 

Ceremoniju otvaranja 14. EYOF-a pratilo je 25.000 gledalaca na stadionu, te brojni gledatelji putem direktnog TV prijenosa. 

Otvaranju EYOF-a prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz BiH, regiona, čelnici EOK-a, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, makedonski premijer Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, te brojni drugi pripadnici javnog života. 

Na 14. EYOF-u učestvuje 1.400 sportista, trenera i članova delegacija iz 46 država. Boje BiH brani 21 sportista u pet sportova. Takmičenja će se održavati u osam sportova alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, snowboard i karling na planinama Jahorina, Igman i Bjelašnica, te u dvoranama Huan Antonio Samaranch, Skenderija i na Palama.

BHDINFODESK

Related posts

Dječak porijeklom iz BiH zaludio švedsku nogometnu struku

BHD Info Desk Administrator

Švicarska: Na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu debitirao Omar Bojčić

Urednik BiH Info Desk

Za Bosnu i Hercegovinu se ne navija zbog imena igrača i rezultata nego zbog patriotizma

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment