Moj stav Pogledi

Komisije RS-a sa „zadatim“ ciljevima

banner

Vlada RS-a formirala je komisije za nova „istraživanja“ ratnih događaja u Srebrenici i Sarajevu, što se u dijelu bh. javnosti i stručnim krugovima smatra pokušajem negiranja genocida i promjene karaktera rata.

Ured visokog predstavnika za BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u ovoj zemlji osudili su formiranje novih komisija Vlade Republike Srpske (RS) za Srebrenicu i Sarajevo. OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira osudio odbacivanje izvještaja Komisije RS-a o Srebrenici iz 2004. godine, dok je iz Američke ambasade   saopćeno da „formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promoviranju pomirenja”. Osudama su se pridružile i pojedine nevladine organizacije te mnogi politički i drugi javni djelatnici u BiH.

Profesor historije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i dugogodišnji direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, genocida i međunarodnog prava Smail Čekić smatra da „srpska nacionalistička elita” iz Beograda i Banjaluke formiranjem novih komisija za Srebrenicu i Sarajevo nastoji negirati genocid nad Bošnjacima u BiH i prikriti sopstvenu odgovornost za „agresiju” na ovu zemlju.

Smail Čekić: „Srpske nacionalističke elite su svjesne svoje odgovornosti za rat u BiH”

„Ta elita svjesna je društvene, historijske i naučne istine da su   Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) i paradržavna tvorevina RS planirale i vodile agresorski rat protiv BiH te počinile genocid nad Bošnjacima, što potvrđuju brojne presude, dokumenti, pa i rezultati   istraživanja Komisije Vlade RS-a o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Ta elita svjesna je vlastite krivične i   političke odgovornosti za genocid, a posebno je svjesna činjenice da je entitet RS nastao na genocidu, da je riječ o genocidnoj tvorevini koju je legalizirao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost”, kaže Čekić za Deutsche Welle.

Smail Čekić bio je potpredsjednik Komisije Vlade RS koja je, po nalogu tadašnjeg Doma za ljudska prava, 2004. godine ustanovila da je u Srebrenici počinjen genocid i da su u ratnim zločinima učestvovale vojne, policijske i političke strukture RS-a. To su, kako tvrdi, samo neki od razloga zbog kojih aktuelna vlast u ovom bh. entitetu nastoji osporiti izvještaje iz 2004. godine formiranjem novih komisija.

Komisije za „lažna” i „manipulativna” istraživanja

„Riječ je o dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u RS-u, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva te angažuju mnogi kvazi istraživači. Zadatak komisija za Srebrenicu i Sarajevo je promjena karaktera oružanog sukoba u BiH i promjena prirode počinjenih zločina kako bi se dokazalo da u BiH nije bilo genocida i da je u ovoj zemlji vođen građanski rat u kojem SRJ nije učestvovala”, kaže Čekić.

Naš sagovornik kaže da su nove komisije Vlade RS-a formirane kako bi provele „lažna” i „manipulativna” istraživanja. „Ključno pitanje za obje komisije su izvori saznanja. Mene kao istraživača zaista ovo pitanje veoma interesuje. Koji su to novi dokumenti, koji su to novi dokazi, koji do sada nisi bili poznati, a na osnovu kojih će obje komisije doći do novih, do danas nepoznatih rezultata istraživanja”, pita profesor Smail Čekić.

Branko Todorović: „Tri etničke ideologije se slažu i u etničkom monopolu na istinu”

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović kaže da kreatorima politika i događaja iz ratnog perioda istina i činjenice trebaju samo u onoj mjeri u kojoj će biti doprinos njihovim stavovima i politikama „u ratu koji nije završen prekidom oružanih dejstava”. „Stoga, nikoga ne treba da iznenadi stalno prisutna i široko rasprostranjena praksa falsifikovanja događaja iz vremena rata u BiH, relativiziranje, pravdanje ili čak slavljenje ratnih zločina i zločinaca, jer je to svih ovih godina jedan od najefikasnijih načina političke manipulacije građanima”, kaže Todorović za Deutsche Welle.

On napominje da se tri etničke ideologije slažu i u „etničkom monopolu na istinu”, što onemogućava suočavanje sa istinom i uspostavljanje solidarnosti sa žrtvama. „Pored sudskih, bh. društvu su bili neophodni i drugi procesi, podržani od građana i institucija, ali moćnici u tome nisu imali interes jer bi rezultati tih procesa ukazali na ogromnu odgovornost za rat i zločine, upravo u vodećim političkim i društvenim strukturama. Stoga, nije ništa iznenađujuće da se u zemlji u kojoj je političarima sve dozvoljeno, institucionalno poništavaju rezultati rada nekih prethodnih komisija i formiraju nove, sa novim očekivanjima i zadatim ciljevima”, kaže Todorović.

Komisije za „ruganje” međunarodnom pravnom poretku

Izvršni direktor Helsinškog odbora podsjeća i na odgovornost međunarodne zajednice. „Ozbiljne prilike za suočavanje sa istinom, izgradnju povjerenja i pomirenje, propuštene su u velikoj mjeri i nečinjenjem međjunarodne zajednice, angažovane na uspostavljanju mira u BiH, kojoj su mnogo važniji prioriteti bili infrastruktura i institucije, a ne istina, mir i ljudi”, napominje Todorović. Uz napomenu da svi u BiH manipuliraju žrtvama stavljajući se u službu  nacionalističkih ili zločinačkih politika, Todorović ističe da je nelogično da Komisija u Srebrenici istražuje stradanja svih, a Komisija za Sarajevo samo jednog naroda.

„Mislim da su oni koji su radili na uspostavljanju ovih komisija mogli predvidjeti reakcije bošnjačkog političkog vrha, udruženja žrtava, ali i međunarodne zajednice. No, rad komisija i rezultati tog rada namijenjeni su, prije svega, unutrašnjoj upotrebi u RS-u, a preko međunarodnih članova komisija i dijelu međunarodne javnosti”, kaže Todorović.

Novinar BHRT-a Benjamin Butković smatra da ovdje nije riječ samo o manipulaciji žrtvama i istinom, nego i ruganju međunarodnom pravnom poretku. Novinar BHRT-a za Deutsche Welle kaže da vlasti RS-a relativizacijom genocida ne mogu pomoći srpskim žrtvama. „Komisija treba da dođe do izvještaja koji će postojećoj entitetskoj vlasti dati opravdanje za podršku zločincima, za ordenje i finansijsku pomoć koju su im dodijelili, za ruganje žrtvama i manipulaciju istinom. Ako se to ne dogodi, i njihov izvještaj će biti poništen ili omalovažavan u entitetu koji očigledno ima problema sa suočavanjem s istinom. Samo ograničeni umovi i bezobraznici   falsifikatima mogu tragati za istinom, pomirenjem i suživotom”, kaže Butković.

Samir Huseinović  DW

Related posts

London: Obraćanje člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica“

Copo Sejo

POGLED IZ AMERIKE: ODBRANA DEJTONA

Copo Sejo

Britanska ambasada u BiH: Praljkova smrt ne treba zamagliti činjenicu da su činjeni zločini

Leave a Comment