Biznis

Ulaganje iz dijaspore: Ajdin Karabeg u Sanskom Mostu otvorio dvije firme

banner

Na području opštine Sanski Most, zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u dijaspori, u proteklih godinu dana otvoreno je više od 300 radnih mjesta. Jedan od njih je i poduzetnik Ajdin Karabeg, sa adresom stanovanja u Austriji koji je još 2011. godine osnovati firmu Sika limarstvo d.o.o. u svom Sanskom Mostu, sa tada samo dva uposlenika.Firma trenutno zapošljava 32 uposlenika, a nedavno je izgradila i novi objekat.Ove godine, zbog proširenja posla, imaju potrebu za još 20 radnika (zavarivača, bravara, CNC operatera kao i pomoćnih radnika) što je sigurno dobra vijest za sve one koji traže posao u tom kraju.

“Poslujemo u dva poslovna objekta, novoizgrađeni poslovni objekat je za firmu Sika limarstvo doo bila velika investicija, ali ujedno i veliko rješenje proizvodnog prostora za budućnost firme”, kazao je Karabeg.Cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu u Austriju i Njemačku. Karabeg kaže kako se, vremenom, izgradnja ovakvog proizvodnog pogona pokazala kao potreba, a želja mu je bila da to bude baš u njegovom rodnom mjestu.

U protekloj godini firma Sika limarstvo d.o.o je uspješno završila projekat certifikacije, čime posjeduje tri certifikata koji su bili neophodni za proširenje poslovne saradnje.Dodaje kako su njegova iskustva, kada je riječ o ulaganjima u BiH, veoma pozitivna i da je naišao na izuzetno dobar prijem kod javnosti i lokalnih vlasti.

Uz to, Karabeg je 2018. osnovao drugu firmu koja se bavi laserskim rezanjem. Novoosnovana firma “Ferroplast Pro d.o.o.” također se nalazi u Industrijskoj zoni u Sanskom Mostu. “Ferroplast Pro d.o.o.”, nije isključivo izvozno orijentisana firma, vrši usluge rezanja pretežno domaćim firmama i stanovništvu.

 

Agencija/BHDINFODESK

Related posts

Gastarbajteri zarađuju puno manje od Njemaca

Editor

Povećati broj putnika pomaže aerodromima i bh. privredi

Editor

Hrvatska: U turizmu zaposleno više od 6.000 Bosanaca i Hercegovaca

Editor

Leave a Comment