BiH dijaspora

Irvin Mujačić: Ostavio Italiju vratio se u Srebrenicu, bavi se turizmom

Irvin Mujačić odrastao je u izbjeglištvu u Italiji i prije pet godina odlučio je da se vrati u Srebrenicu. Ljubav prema rodnom kraju i prirodi koja krasi ovaj kraj motivisala ga je da se intenzivnije bavi turizmom. Svoje kontakte iz Italije, ali i širom svijeta iskoristio je, pa sada brojni turisti, na njegov poziv, dolaze u Srebrenicu. 

Irvin je proveo djetinjstvo u Italiji, a zatim je završio višu školu u Švajcarskoj. Proputovao je nekoliko kontinenata, ali je odlučio da se vrati u rodnu Srebrenicu.

– Motiv da se vratim ovdje bio je što je život kao izbjeglice u tuđoj zemlji nikakav. Nisi tu gdje trebaš biti, što si kao neki list kojeg vjetar nosi. Odlučio sam da se vratim ovdje, odakle potičem, odakle mi je porodica, da se sa iskustvom kojeg sam stekao vratim na svoj nivo – kazao je Mujačić za Radio Slobodna Evropa.

Prirodne ljepote Srebrenice Irvin želi iskoristiti na najbolji način.

– Da pokažem ljepote naše okoline, a preko ljepota naše prirode da pokažem sve ono što se desilo ovdje u zadnje dvije hiljade godina. Kada se iziđe pješice iz Srebrenice do Jezera, vidiš odmah minsko polje, onda znaš da je rat bio tu, ali vidiš i staru kulu u Klotjevcu, onda znaš da je tu bilo i tursko doba, turski vakat. Onda ideš na Bijele Vode, vidiš Lovište, ideš gore u Ljeskovik i vidiš najstariji bor u Bosni i Hercegovini, koji je visok, koji je širok, da bog sačuva. Ideš Eminu u Jasenovu, onda vidiš konje, vidiš kako se svira saz, šta su naši običaji. Pogotovo vidiš kako naš narod živi – u skladu sa prirodom. Bit će različitih vrsta sadržaja. Imat ćemo dosta starih bosanskih načina života, kako se peče pogača ispod žara, i slično, ali i umjetnost. Moramo umjetnost vratiti na nivo da bude sa narodom i za narod. Ne da umjetnici rade samo za sebe. Tako ćemo imati razne događaje, radionice slikarstva i ostalog, ali uz život na selu. Što je vrlo zanimljiv život – kaže.

Povratak prirodi je ono čemu Irvin teži. Svoje veze  je iskoristio pa je prošle godine ovdje, na njegovu inicijativu, boravio veći broj turista koji su okolinu Srebrenice prešli pješice.

– Lani smo imali oko 1.500 turista za godinu dana, što je veoma dobro. Nije da svaka grupa dolazi pješke, ali svaka grupa dobije ovu priču, na različit način. I svaka grupa koja dođe kaže: ‘Mi nismo samo putovali u Bosnu, mi smo putovali u vrijeme i nešto se u duši promijenilo. Kad smo putovali ovamo, kad smo sve vidjeli, prešli sve ovo pješke, nešto se promijenilo.’. Oni imaju jedan veoma dobar osjećaj što ostane u njima – od naroda, od gostoprimstva, od ljubaznosti naroda kojeg susretnu, od sačuvane prirode. I onda oni hoće da se vrate i uvijek sobom dovedu još neke prijatelje. I tako se širi neka pozitivna priča – navodi.

U blizini Srebrenice, Irvin ima namjeru sagraditi etno selo.

– Ne samo za Italijane. Za sve Evropljane, za cijeli svijet. Izgradit ćemo novo naselje, ali na starinski način, na način poznatih majstora iz Osata, mjesta pored Srebrenice. To je baš poseban stil sa ovih prostora, kojeg smo potpuno izgubili. Koristit ćemo samo prirodne materijale – drvo, kamen, za izolaciju ćemo koristiti ovčju vunu koja se danas baca, a može se koristiti. Pokazat ćemo da imamo sve materijale u prirodi, da možemo graditi kuće koje će ljepše izgledati, biti jeftinije nego ove što se sada grade – ističe Irvin.

Sadik Salimović: https://www.slobodnaevropa.org/a/29059083.html

Related posts

Odjeci 10. kongresa SSD BiH: Dijaspora je snaga BiH

BHD Info Desk Administrator

Tandem amabasadora Matthew Field-Vanja Filipović vratio Bosanca iz Perua u Veliku Britaniju

Urednik BiH Info Desk

Denver: Uručeno odlikovanje hrabrom Srebreničaninu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment