Društvo

Naredna tri dana ključna za Brexit

banner

Naredna tri dana bit će ključna za budućnost Brexita pošto parlament treba glasati o nizu tekstova o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji. 

Parlament danas treba glasati o sporazumu koji su London i Brisel postigli krajem novembra o Brexitu. Za sada je parlament odbijao sporazum. 

Ukoliko parlament danas ponovo odbije sporazum, premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) će sutra zamoliti poslanike da se izjasne žele li da zemlja izađe iz Unije bez dogovora. 

Ako poslanici odbiju i taj prijedlog, onda će u četvrtak glasati o eventualnom odgađanju datuma Brexita, koji je predviđen za 29. mart. 

Stručnjaci smatraju da odgađanje Brexita do 2. jula ne bi predstavljao problem, jer tog datuma treba biti održana konstitutivna sjednica Evropskog parlamenta poslije izbora zakazanih za 26. maj. 

Ukoliko bi Britanci željeli da taj period bude produžen poslije 2. jula, onda bi Velika Britanija bila u obavezi da organizira izbore za Evropski parlament, gdje ima 73 poslanika. Ta obaveza bi važila do zvaničnog datuma istupanja. 

Odgađanje datuma Brexita, ako se za to odluče Britanci, trebali bi jednoglasno odobriti sve članice EU.

 BHDINFODESK

Related posts

Predstavljen “Bosanski atlas ratnih zločina”

Kljukuša po receptu naših nana/baka

Editor

Dresden: Počelo je suđenje bh. državljanima Dini Šljoki i Emilu Alimanoviću zbog šverca oružjem

Editor

Leave a Comment