BiH dijaspora

SR Njemačka: Schwäbisch Gmünd: IGROM I PJESMOM POZDRAVILI DOMOVINU – ZAGRLILI NJEMAČKU

banner

 

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 8. marta – Međunarodnog dana žena i sedam godina uspješnog djelovanja, članovi KUD-a “Čardak-2012″ e.V. iz Schwäbisch Gmünd-a su, u subotu, 9. marta 2019. godine organizovali odličnu manifestaciju „Folklorijada“ čiji sadržaj je oduševio sve prisutne.

Već u 18 sati popularna Mozarthalle Hossenhofen bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Nakon intoniranja himni domovine – Bosne i Hercegovine i domaćina – Njemačke na bini su se smjenjivali članovi kulturnoumjetničkih društava: Mladost iz Dortmunda, Mladi biseri iz Stuttgarta, Zlati ljiljani iz Kelna, Balkanci iz Lenningena, Amanet iz Ulma, Sevdah iz Oberntfeldena, Ljiljan iz Minhena i domaćini – Čardak-2012” e.V. iz Schwäbisch Gmünda.
Za svoje umijeće i odlične koreografije nagrađivani su burnim aplauzima. U pauzama nastupa folklornih društava prisutne su pjesmom zabavljali Azra Husarkić i Mustafa Omerika.

Među gostima na manifestaciji u Schwäbisch Gmündu bili su, i: predstavnici GK BiH u Stuttgartu na čelu sa generalnim konzulom Beganom Muhićem, Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu, Nedžad Solunović, član rukovodstva SSD BiH iz Njemačke, a ispred vlasti grada domaćina u programu su uživali, gospođa Franka Zanek i gospodin Hermann Gaugele. Odlična voditeljica programa bila je Munira Džabija.

Švebiš Gmind (Schwäbisch Gmünd) je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg (Baden-Württemberg) i jedno je od 42 općinska središta okruga Ostalb.

Djelić atmosfere sa manifestacije iz Schwäbisch Gmünda, na kojoj su građani BiH u ovom gradu pozdravili domovinu, a zagrlili Njemačku donosimo na našim fotografijama čiji su autori V. Mesić i N. Mrkić.

H.H,

Related posts

LAS VEGAS: POČEO BALKAN SOCCER CAMP

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

BHD Info Desk Administrator

Prvog jula EU otvara granice prema Zapadnom Balkanu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment