BiH dijaspora

Cijene zdravstvenog osiguranja za bh. radnike u EU bit će smanjene

banner

Najvećom beneficijom sastanaka dogovoreno je buduće zajedničko djelovanje i vođenje aktivnosti na smanjenju visine dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje detaširanih radnika

 Ravnateljica Zavoda za zdravstveno osiguranje Federacije BiH doc. dr. sc. Vlatka Martinović u uredu Gospodarske komore Federacije BiH održala je radni sastanak s predsjednikom Komore doc. dr. sc. Markom Šantićem, piše  Večernji list BiH.

Razmatrana je problematika vezana za izdavanje bh. obrazaca za detaširane radnike koji izvode radove u SR Njemačkoj i u drugim državama, kojim se omogućava korištenje zdravstvene zaštite radnicima u državi rada, kao i za pitanja redovitog izmirenja obveza poduzetnika prema FZZO-u po toj osnovi.

Problem termina

Naime, FZZO vodi postupak za ostvarivanje zdravstvene zaštite detaširanih radnika u inozemstvu i na godišnjoj razini isto se odnosi na 125 poduzetnika, 3000 radnika, odnosno 20.000 detašmana. U otvorenom dijalogu sudionici su iznijeli svoja iskustva u provođenju navedenih aktivnosti, uz konstataciju o visokom stupnju međusobnog uvažavanja.

Također, izrazili su veliku zabrinutost oko otežanog rezerviranja termina za detaširane radnike u Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu, što umnogome dodatno otežava poduzetnicima pravodobno okončanje procedura i pristup detaširanim radnicima na njemačko tržište.

– Zavod će poduprijeti napore Komore u vezi s konačnim rješenjem problema oko rezervacije termina u Veleposlanstvu Njemačke u BiH – navodi se u informaciji nakon sastanka. Sudionici su suglasni da aktivnosti svatko iz svoje nadležnosti i dalje pravodobno provodi kako bi omogućili neometanu dostupnost usluga korisnicima.

Na sastanku je bilo riječi i o redovitom izmirenju obveza poduzetnika prema Zavodu, kao i o racionalnom korištenju sredstava koje koriste osigurani radnici, a koje poduzetnici uplaćuju.

Smanjenje cijena

– Komora će utjecati na poduzetnike za redovitije izmirenje obveza prema Zavodu – poručio je predsjednik Šantić.

 Najvećom beneficijom sastanaka dogovoreno je buduće zajedničko djelovanje i vođenje aktivnosti na smanjenju visine dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje detaširanih radnika. Adekvatnim smanjenjem doprinosa za detaširane radnike našim poduzetnicima bi se omogućila bolja konkurentnost na inotržištu i samim tim olakšalo poslovanje. Obje strane su se složile kako bi dosadašnju dobru suradnju trebalo pretočiti u ugovor o poslovnoj suradnji. Zanimljivo, o pitanju detašmana i izdavanja viza bh. radnicima oglasili su se i iz Vanjskotrgovinske komore BiH, odakle su zatražili od veleposlanstava ubrzanje procedura kako bi bh. radnici u realnim rokovima mogli doći do potrebnih dokumenata i otići na privremeni rad u neku od zemalja Europske unije koje im nude zaposlenje. 

 

 

 

Related posts

Gospodine Inzko ne dozvolite da vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio

Editor

BOŠNJACI IZ DIJASPORE OD MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA TRAŽE INTERVENCIJU I POMOĆ ZA NOVI PAZAR, TUTIN I SJENICU

Urednik BiH Info Desk

Bosanci iz Švedske predvode inovacije u otvorenom bankarstvu Evrope

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment