Moj stav

AP: Bosanski Srbin pogrešno nazvao srebrenički masakr “mitom”

banner

Lider bosanskih Srba pogrešno je nazvao srebrenički masakr iz 1995. godine kada je 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeno od strane vojske bosanskih Srba, “fabrikovanim
mitom”, piše AP i navodi da Dodikovi komentari negiraju presudu međunarodnog suda za počinjeni genocid u istočnoj bosanskoj enklavi, prenosi agencija Patria.

Međunarodni sud pravde i UN sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju u Hagu donijeli su presude kojim se ubijanja u Srebrenici smatraju genocidom. AP podsjeća da su “ratni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine za vrijeme rata 1992 – 1995, u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni su ostali bez doma”.

Međutim, Milorad Dodik, koji je sada na čelu multietničkog zajedničkog Predsjedništva u BiH, obratio se skupu o ratnim zločinima za vrijeme sukoba u BiH, rekavši da je masakr u Srebrenici “nešto što ne postoji”, piše AP.

“Bosanski muslimani nisu imali mit, pa su odlučili da ga kreiraju od Srebrenice”, citira AP Dodikovo obraćanje u petak.

Ovaj medij dalje objašnjava da “Dodik uporno umanjuje značaj masakra u Srebrenici, kao što to rade i drugi srpski političari i zvaničnici iz susjedne Srbije, koji negiraju da je uopće počinjen, te su najavili posebnu komisiju koja će utvrditi “istinu o Srebrenici”.

AP također navodi da su Dodikovi komentari izazvali osude bosanskih muslimana, te citira Ramiza Salkića, potpredsjednika RS kada kaže da je “Srebrenica sudski potvrđena činjenica”, te da se radi o historijskim činjenicama, a ne o mitu.

AP zaključuje da je “masakr u Srebrenici bio jedan od najkrvavijih pokolja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka je ubijeno, a njihova tijela bačena u brojne masovne grobnice nakon što su snage bosanskih Srba zauzele Srebrenicu 11. jula 1995.”.

“Više od 6.600 srebreničkih žrtava je identificirano, ali eksperti još uvijek vrše iskopavanja tijela žrtava iz skrivenih masovnih grobnica. Stručnjaci koriste DNK analizu kako bi identificirali žrtve na osnovu ostataka pronađenih na različitim udaljenim lokacijama nakon što su počinitelji pokušali da sakriju njihove ratne zločine”, zaključuje AP.

Related posts

BILANSI DEJTONA: Prije i poslije Dejtona Republika BiH bila je biće naša jedina domovina

BHD Info Desk Administrator

VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU

VJERSKE ZAJEDNICE, ŽRTVE SAMIH SEBE

1 comment

AP: Bosanski Srbin pogrešno nazvao srebrenički masakr “mitom” | hamdočamo 17/04/2019 at 22:30

[…] Izvor: bhdinfodesk.com […]

Reply

Leave a Comment