Moj stav Pogledi

Emir Ramić: Neće moći Vučiću!

banner

K ontinuiranim pohodom na Veliku Srbiju, dehumanizirajućim ponižavanjem države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka Vučić javno, sramno, bez imalo stida, neljudski izražava hvalospjev za jedan od najnečasniji pohoda na međunarodno pravo, pravdu i istinu – agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Ti koji negiraš genocid, kontinuirano relativiziraš sudske, historijske i naučno istraživačke činjenice, a organizatore i počinitelje slaviš kao heroje, pokazuješ otvoreno da agresija na državu Bosnu i Hercegovinu još traje, da se genocid nad Bošnjacima radi drugim sredstvima. Karadžićeva i Mladićeva ostavština se nastavlja zahvaljujući tebi.

Ti si za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu napadao na Sarajevo i palio Vijećnicu. Onaj ko puca na Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu u agresiji i onaj ko državu Bosnu i Hercegovinu ne poštuje u miru, da bi opravdao svoj antibosanski, odnosno anticivilizacijski pucanj u hiljadugodišnje trajanje bosanske historije, kulture, tradicije, mora pucati na istinu i pravdu, Kulturu sjećanja, mora negirati sudski presuđen genocid u Srebrenici, mora ponižavati žrtve i njihove potomke, ali i svoj vlastiti narod, mora odavati priznanje negatorima genocida. Mora, jer samo tako sebe i svoj establišment brani.

Mi odavno znamo s kim imamo posla. Zaboravljaš da je najveće postignuće međunarodnih sudova presude za genocid u Srebrenici. Ustanovljeno da su bosanski Srbi predvođeni Mladićem i Karadžićem uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima čiji si i ti bio aktivni čla, krivi za genocid što je ključno za historijsko razumijevanje i razotkrivanje prirode Republike srpske kao entiteta zasnovanog na genocidu i zašto će se tražiti savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde kao konretizaciju presude iz 2007. godine na osnovu koje nemože egzistirati ništa što je stvoreno genocidom.

Dok si pravio „entitet“ na masovnim grobnicama, silovanima, ubistvima, protjerivanjima, mućenjima, a javnost manipulirao pričama o „muslimanskim ekstremistima“, tkz. međunarodna zajednica je mirno posmatrala pokušaj rušenja jedne države, članice Ujedinjenih nacija i uništenja jednog naroda, Bošnjaka. Kada si najvećim zločinima poslije holokausta silom otrgao komad bosanskohercegovačke zemlje, na silu očišćenog od Bošnjaka i Hrvata, ali i od Bosne i Hercegovine, onda su tkz. civlizirani zaštitnici ljudskih prava i sloboda u Daytonu priznali rezultate te fašističke agresije i genocida i to ozvaničili u nametnutom entitetu Republiku srpsku. To je kontekst u kojem negatori genocida u Srebrenici pokušavaju sakriti historijske, sudske i naučno istraživačke činjenice o genocidu u Srebrenici. Ali i kontekst na osnovu koga će se tražiti poništavanje entiteta Republika srpska putem savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Onaj ko nastavlja zločinački hod ka realizaciji Karadžićeve i Mladićeve zločinačke ostavštine na račun države Bosne i Hercegovine, onaj ko dobije Cvijet Srebrenice, simbol genocida u svijetu, a ne prizna taj genocid, onaj ko pozdravlja dodjelu Nobelove nagrade negatoru genocida, onaj koji nema namjeru da se ogradi od onih koji su činili agresiju i genocid, onaj ko nema namjeru da natjera sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, onaj ko umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja za žrtve, slavi i veliča negatore genocida i tako najavljuje novi genocid, onaj ko bezuspješno pokušava u SAD prodati nezavisnost Kosova za entitet Republika srpska, taj ostaje na smetlištu historije, nesposoban da svoj narod očisti od grijeha, priznavanjem genocida i traženjem oprosta i pokajanja, što zajedno sa istinom i pravdom čini jedini put bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije.

U danu kada se navršava 28 godina od barbarskog paljenja Vijećnice trebaš znati da mi ne pristajemo na zaborav. Vijećnica je čuvar kulturno-historijskog bosanskohercegovačkog naslijeđa, trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije. I barbarsku srušena i ljudski obnovljena Vijećnica poručije tebi i svima tvojim pristalicama da je Bosna i Hercegovina uvijek uspijevala pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Zato oni koji su zapalili Vijećnicu zapravo palili su povijest Sarajeva, tradiciju i kulturu države Bosne i Hercegovine koja je čuvana u Vijećnici. Do danas nisi shvatio da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage bosanskohercegovačke države. Bosna i Hercegovina  sa svojom historijskom tradicijom je trajna i neuništiva država koja bez obzira na tvoje antibosansko djelovanje i antibosansko djelovanje udružene srpske i hrvatske paradržavne diplomatije i koalicije još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka i civilizacije na osnovama bosanskohercegovačke slobode.

Emir Ramić

Related posts

‘Biznis’ u regiji: Briga o starima u zamjenu za nekretninu nakon smrti

OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE GENOCIDA NAD AZERBEJDŽANCIMA

BHD Info Desk Administrator

INTERVJU: PROF. DR. DENIS BEĆIROVIĆ OVO JE NAŠA ZEMLJA I ZA NJU SE VRIJEDI BORITI

Leave a Comment