BiH dijaspora

Ekspertni tim Bosne i Hercegovine iz dijaspore: Sankcionirajte negatore presuđenog genocida u Srebrenici

banner

Ekspertni tim Bosne i Hercegovine, u kojem su bh. i intelektualci u dijaspori, bivši logoraši, novinari i publicisti, uputio je zahtjev Evropskom parlamentu da sankcionira negatore presuđenog genocida u Srebrenici.

Oni podsjećaju da je Evropski parlament još 15. januara 2009. usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici te pozvao članice EU i zapadnog Balkana da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici ocijenivši Rezoluciju projektom pomirenja.

– Nažalost, i nakon svog tog vremena svjedočimo da se neke države i njihovi najviši predstavnici nisu odazvali tom pozivu. Među njima su i neke države nastale raspadom bivše SFRJ, kao što su Srbija i, ma kako zvučalo paradoksalno, ali gorko istinito, i država u kojoj je počinjen genocid Bosna i Hercegovina – navedeno je u pismu.

Ekspertni tim ističe kako svjedoči da najviši dužnosnici Srbije, ali i BiH negiraju presuđeni genocid u Srebrenici, a istovremeno veličaju njegove presuđene naredbodavce i planere, poput Karadžića i Mladića, nazivajući ih čak herojima. Napominju da u negiranju genocida i drugih ratnih zločina koje su počinili JNA te vojska i policija RS prednjači Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– I ne samo to: svojom svakodnevnom retorikom protiv države kojoj je formalno na čelu otvoreno priziva njen raspad, crtajući mape na kojima se današnja RS, nastala na genocidu i brojnim ratnim zločinima, Kosovo i dio Crne Gore trebaju pripojiti Srbiji. Sasvim je jasno da bi takvo što zasigurno dovelo do novog rata jer takvo što je nemoguće sprovesti mirnim putem – navedeno je.

Pismo su potpisali banjalučki novinar i publicista iz Bostona, SAD, Bedrudin Gušić, mr. sci. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava iz Velike Britanije, predsjednik Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva, predsjednik Udruženja građana ”Vječna Bosna” mr. sci. Marjan Hajnal, Tel-Aviv, novinar Ibrahim Halilović, koji živi u Kanadi, Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja, Nihad Filipović, pisac i publicista iz Velike Britanije, dr. Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo…

Related posts

Nenad Pavle Pavlović skaut mnogih njemačkih timova: Fudbal je ono od čega se ne može pobjeći

Urednik BiH Info Desk

Dr. Zerin Alimajstorović : Pandemija usporila istraživanja koja nisu vezana za Covid

Editor

Hasib Hadžić: Bosna International Forum je pokrenuo najveći projekat u izgradnji odnosa između dijaspore i Bosne i Hercegovine

Editor

Leave a Comment