BiH dijaspora

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Iftar u Dubaiju nije isti kao u Bosni

banner

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima već tradicionalno dočekuju iftar u Dubaiju i Abu Dhabiju. Kako kažu, ovo je njihova prilika da budu zajedno, razmjene iskustva ali i da ujedine srca i oslobode se grijeha. Kako kažu za list „Alroeya“, svaki njihov iftar u Dubaiju nije isti kao u Bosni.

Oni u ovom mjesecu konsolidiraju svoje prijateljstvo, te doprinose pomirenju, jačajući bliskost i privrženost koja okuplja zajednicu.

Oni žele vidjeti i elemente Ramazana iz Bosne, pa tako svoje kuće ukrašavaju različitim tradicionalnim ukrasima, ali i održavaju tradiciju bosanskih muslimana.

Tako oni u ovom mjesecu organiziraju grupno učenje Kur’ana, ali i mevlud, tradicionalno okupljanje muslimana u kojem se slavi Bog i njegov poslanik Muhammed a.s.

Članovi bosanske zajednice u UAE kazali su da prakticiraju svoje ramazanske rituale s ljubavlju i harmonijom koja ih dovodi do namaza u džamijama, kao i zajedničkih okupljanja u raznim kućama i restoranima na stolu koji sadrži više od pet namirnica, a na iftarskoj sofri dominiraju topa, krem supa, burek, kebab i sarma.

Poseban okus

“Bosanska kuhinja ima raznovrsne sorte koje su najbliže turskoj kuhinji, ali Bosanci su tijekom godina dodali svoj okus”, rekla je Lejla Burić, koja živi u Dubaiju 10 godina sa svojom obitelji.

Istaknula je da predjelo bosanskog stola uključuje nekoliko varijanti supa, a najpoznatija je Begova čorba.

Glavna jela za stolom za iftar su, kaže Lejla, “dvije juhe” – punjeni luk, japrak, bosanski ražnjići, kao i tradicionalna jela, kao i supe sa špinatom, meso, sir i krompir.

Što se tiče bosanskih obreda, ona se trudi održavati ih i u UAE, rekla je: “Pobrinuli smo se da zajedno dođemo na iftar i da nosimo tradicionalne ručno izvezene kostime sa šarenim nitima, koje obično nosimo za vrijeme praznika i događanja, uključujući i ramazanske noći, koje pozdravljamo sevdalinkom” kazala je Lejla

Naglasila je oštrinu Bosanaca da odgajaju djecu navikama i vrijednostima Ramazana, uključujući: Odlazak na mukabele i teravije, namaze u džamijama i davanje milosrđa, kao što je dobrotvorno djelovanje i pomoć onima u potrebi.

Atmosfera milosrđa

“Mi želimo zadržati naše običaje, tradiciju i kulturu, pogotovo zato što su tokom godina pretrpjeli mnoge ratove”, rekla je Merima Ademović, stanovnica Abu Dhabija. “To je pojačano brigom da se ta drevna islamska kultura u srcu Europe prenese na nove generacije s vjerskom tolerancijom. Sa ostatkom religija koje su prihvatili građani Bosne i Hercegovine, gdje smo čuli crkvena zvona i glas mujezina zajedno“

Što se tiče Ramazana među Bošnjacima koji žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, oni svaku noć iftare ili sehure kod različitog domaćina, ili u restoranu.

Nakon teravije obavezna je kako kažu i bosanska kafa, a kažu, fildžan se ostavlja svima, jer, takav je adet.

Related posts

Zvanično: Od 01. novembra 2023. godine stupaju na snagu olakšice za profesionalne vozače koji dolaze u Njemačku

Editor

Amra Peternel izbjegla iz ratnog Sarajeva, a danas je među velikanima evropskog nogometa

Urednik BiH Info Desk

Hanka Paldum: Hvala Bosancima i Hercegovcima za veličanstven doček u Vancuveru

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment