Moj stav

Adnan Huskić: Istina je da je Izvještaj Evropske komisije iznimno nepovoljan za BiH

Politički analitičar Adnan Huskić osvrćući se na mišljenje Evropske komisije, o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i reakcijama u BiH kaže za Patriju da ne zna zašto iko govori da je riječ o pozitivnom mišljenju.

„Tamo stoji perspektiva, ako to misle da je to pozitivno? Ali, od Soluna još postoji perspektiva…“, kaže Huskić.

Prema njegovom mišljenju, suština cijele priče u vezi sa izvještajem o stanju u BiH predstavljen u srijedu u Briselu je da je taj izvještaj iznimno nepovoljan za BiH.

„U principu data nam je jedna dijagnoza ili pregled koji je nama trebao da bismo mi kao građani bili upoznati i stalno napominjali da su ovo problemi. Evo sada je to izlistano. Izlistano je na jedan vrlo brutalan način – u izvještaju se kaže da BiH ne ispunjava ni Kopenhagenske kriterije, a to su fundamentalni kriteriji uspostavljeni tokom velikog proširenja Evropkse unije 2004. godine, kada su zemlje trebale imati tu suštinsku transformaciju društva krozo tri segmenta: političkom, pravnom i ekonomskom.”

Ovaj posljednji izvještaj o BiH od 100 i više strana, koji će biti poslat Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, smatra Huskić, treba prevesti i podijeliti čak i učenicima u osnovnim školama, kako bi građani jasno vidjeli da niko u EU nije slijep, “te da je postojao pristup gdje se pokušalo kroz lingvističke akrobacije dosadašnjim vlastima u BiH dati zamaha da se ozbiljnije uhvate u koštac s problemima.

“Svi naši kvazi-evropski političari sad imaju crno na bijelo šta su od države napravili, računajući od Dejtona do danas“, kaže Huskić.

Vrijeme je, dodaje, da se napokon kaže svim onima koji pričaju o tome kako se BiH približava EU – da to nije tako.

„I zašto bi država u kojoj imate afere u pravosuđu, nepostojanje vladavine prava, gdje princip pravde nema nikakve vrijednosti, odjednom postala dijelom pravnog sistema Evropske unije”, rekao je Huskić, dodajući da Evropska unija postoji samo na papiru i da građani Bosne i Hercegovine, u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda te zemlje ne mogu postati dijelom toga sistema.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je u srijedu novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme želi li postati članicom Evropske unije.

Related posts

Dragan Čović jedini političar iz BiH koji se nije oglasio nakon presude Karadžiću

BHD Info Desk Administrator

Slovenija: otkriven tajni špijunski prostor iz doba Jugoslavije

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton: Hitno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH

Editor

Leave a Comment