BiH dijaspora

Savez udruženja građana BiH u Oslu: Sjećanje na Srebrenicu u djelima Šukrije Meholjića

banner

U okviru obilježavanja dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Savez udruženja građana BiH u Norveškoj priredio je prigodan program, a memorijalni događaj održan je u Ambasadi BiH u Oslu.

Gost večeri bio je arhitekta, pisac, umjetnik i karikaturista iz Srebrenice Šukrija Meholjić, koji svojim ilustracijama daje značajan doprinos mozaiku kulture pamćenja genocida i agresije na BiH, dok posebno mjesto u njegovim djelima ima genocid u Srebrenici.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević obratio se okupljenima, podsjećajući da samo sjećanjem na genocid može biti spriječen sličan scenarij u budućnosti jer zaborav ostavlja prostor historiji da se ponovi i na bolan način podsjeti na ono najgore.

Kako je istaknuto na memorijalnom događaju, u vremenu u kojem se sve više pokušava negirati i zataškati genocid, izuzetno je važno prisjetiti se istine i odati počast nevinim žrtvama.

Šukrija Meholjić rođen je u Srebrenici 1943. godine. Karikaturom se bavi 25 godina. Njegovi radovi su objavljivani u mnogobrojnim printanim i elektronskim izdanjima bosanskohercegovačkih, norveških i drugih stranih listova.

Izlagao je u gradovima BiH, Norveške, Švedske, Finske, Holandije, Belgije, Luksemburga, Austrije i Turske, izdao je i dvije dvojezične knjige karikatura pod naslovom “Pod zaštitom UN-a” i “20 godina poslije”, a dobitnik je i nekoliko nagrada za svoj rad.

Related posts

Korona usporila odlazak radnka iz BiH u EU

Urednik BiH Info Desk

VETARNI ARMIJE RBIH ZBOG KORONE VIRUSA ODGODILI MANIFESTACIJU U NEW YORKU

Editor

IGK: Pažljivo razmatramo situaciju u BiH poručio remijer Kanade Justin Trudeau

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment