BiH dijaspora

BAJRAMSKI SUSRET U ŠVEDSKOM GRADU LIDKÖPINGU

banner

U subotu, 08.juna, u organizaciji BKC-a, u prepunoj sali Folketshus u Lidköpingu, održana je bajramska manifestacija.Domaćin susreta bio je džemat Skövde.
Smajo ef. Šahat je uputio riječi dobrodošlice i naglasio da je opštini Skövde predat zahtjev za gradnju džamije.
Predsjednik BKC-a Dževad Rekanović, je pohvalio organizaciju susreta i pozvao na još veću suradnju omladine unutar BKC-a.
Gost predavač, Mubin ef Neimarlija, je u svom izlaganju pozvao na jedinstvo muslimana jer tu se očituje snaga jedne zajednice. Raznovrstan program u kojem su posjetioci uživali a u kojem su učešće uzeli horske sekcije mladih iz svih džemata Västra Götaland. Bilo je lijepo vidjeti i slušati djecu i omladinu Göteborga, Boråsa, Surte, Trollhättana i Skövdea a što daje do znanja da imami i mualime odlično rade sa mladim naraštajima u svojim džematima.
Također, publika je uživala u izvedbama ilahija i kasida, Mesuda ef Muhić, Mubin ef Neimarlija, Hasana ef. Jašarević, Elvedina ef Bešlija.
Bosanskim narodnim igrama i pjesmama predstavio nam se KUD “Behar” iz Göteborga. Svojim nastupom oduševili su sve prisutne.
Ipak, najveću pažnju izazvao je nastup horske sekcije džemata Skövde. Aktiv žena džemata Skövde početkom ove godine formirao je horsku sekciju. Njihov premijerni nastup je bio više nego uspješan. Gromoglasan aplauz publike je to ujedno i potvrdio.

Treba istaći i pohvaliti njihovu angažiranost u organizaciju i pripremi hrane i kolača, za sve goste.

Bajramske radosti u dijaspori ima elemenata da kod ljudi pojača imam i patriotizam i ljubav prema svome svemuOvom prilikom BKC (Bosanski kulturni centar) se zahvaljuje domaćinima, učesnicima i svim gostima koji su izdvojili svoje vrijeme i uljepšali ovu zaista hvale vrijednu manifestaciju.

 

Ferid Krak

Related posts

Frankfurt: U subotu tradicionalna manifestacija “Noć Bosne i Hercegovine”

Editor

Potpišite PETICIJU za hitno zaustavljanje promocije filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

Editor

Saidin Salkić, najpopularniji australijski umjetnik rođen u Srebrenici: Iz mene vrište ‘ožiljci’

Leave a Comment