Moj stav Pogledi

OHR pozvao vlasti u BiH da usvoje zakon koji bi zabranio negiranje genocida

banner

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pozvali su domaće vlasti da donesu zakon koji bi zabranio negiranje genocida kao i glorifikciju ratnih zločanaca.

“Za žaljenje je da BiH još uvijek nema državni zakon kojim se uređuju pitanja negiranja genocida i ratnih zločina te glorifikacije ratnih zločinaca“, saopćeno je iz OHR-a.

OHR smatra da je potreba za takvim zakonom u Bosni i Hercegovini „više nego očigledna.“

„Novoizabrane bosanskohercegovačke vlasti imaju priliku pokazati da su opredijeljene za vladavinu prava, dobro upravljanje i evropske standarde, kao i proces pomirenja, tako što će usvojiti relevantnu zakonsku regulativu”, poručili su iz OHR-a.

Vlasti Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, negiraju presude Međunarodog suda za ratne zločine na prostoru biše Jugoslavije u Den Haagu koji je presudio da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima. Istovremeno, brojni osuđenici za ratne zločine tokom rata u BiH danas se slave kao heroji.

Evropski parlament nedavno je također usvojio rezoluciju kojom se Republika Srbija poziva da prestane sa negiranjem genocida u Srebrenici želi li postati članicom Evropske unije.

BHDINFODESK

Related posts

(VIDEO) Mahdi Mekić, predsjednik Islamskog kulturnog centra Grac: Ako ovako nastovi IZ BiH će u potpunosti izgubiti dijasporu

Urednik BiH Info Desk

Posljedice “ekonomsko-političkog čišćenja” BiH: U samo godinu dana broj katolika smanjio se za blizu 12.000

BHD Info Desk Administrator

Rijaset IZ Bosne i Hercegovine: Islamska zajednica nikada nije izdala fetvu kojom je zabranjen Djed Mraz ili obilježavanje Nove godine

Leave a Comment