Moj stav Pogledi

OHR pozvao vlasti u BiH da usvoje zakon koji bi zabranio negiranje genocida

banner

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pozvali su domaće vlasti da donesu zakon koji bi zabranio negiranje genocida kao i glorifikciju ratnih zločanaca.

“Za žaljenje je da BiH još uvijek nema državni zakon kojim se uređuju pitanja negiranja genocida i ratnih zločina te glorifikacije ratnih zločinaca“, saopćeno je iz OHR-a.

OHR smatra da je potreba za takvim zakonom u Bosni i Hercegovini „više nego očigledna.“

„Novoizabrane bosanskohercegovačke vlasti imaju priliku pokazati da su opredijeljene za vladavinu prava, dobro upravljanje i evropske standarde, kao i proces pomirenja, tako što će usvojiti relevantnu zakonsku regulativu”, poručili su iz OHR-a.

Vlasti Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, negiraju presude Međunarodog suda za ratne zločine na prostoru biše Jugoslavije u Den Haagu koji je presudio da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima. Istovremeno, brojni osuđenici za ratne zločine tokom rata u BiH danas se slave kao heroji.

Evropski parlament nedavno je također usvojio rezoluciju kojom se Republika Srbija poziva da prestane sa negiranjem genocida u Srebrenici želi li postati članicom Evropske unije.

BHDINFODESK

Related posts

Kurti: Ne smije se dozvoliti ‘mali Šengen’, to je platforma za “četvrtu Jugoslaviju”

New York: Prodata Titova rezidencija za 12 miliona dolara, Bosni i Hercegovini pripalo 1.324.000 dolara

Mamić ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj i ako bude vladavine prava i neće

Editor

Leave a Comment