BiH dijaspora

Kanada: Emir Ramić poručio Ivici Dačiću da prestane vrijeđati žrtve genocida

Direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić uputio je otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom negiranja postojanje logora u Prijedoru i zločina ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog Udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom općine Prijedor.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Gospodine Dačić,

Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u mome pamćenju, ali i trajno su trasirale moj put borbe za istinu i pravdu. Taj put borbe simbolično sam nazvao: „Genocid u Prijedoru, Srebrenica u kontinuitetu“. Zaista budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru.

Genocid u Prijedoru je istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta bića Bošnjaka i Hrvata, istina o uništavanju svega postojećeg što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet, istina o getoizaciji Bošnjaka i Hrvata u cilju stvaranja „Velike Srbije“, istina o pokušaju uništenja Bošnjaka i Hrvata kao nacija i prisvajanju teritorija gdje su živjeli, podjeli njihovih imanja Srbima i instaliranju države svih Srba na tuđoj teritoriji.

Genocid u Prijedoru je bio način ostvarivanja ratnih ciljeva. Radi se o namjernim, planiranim, masovnim zločinima nad prijedorskim civilima i o planskom uništavanju svakog osnova njihovog kolektivnog ili individualnog života.

Rušenje Prijedora, silovanje Prijedorčanki, ubijanje Prijedorčana, svakojaka poniženja, paljevine, mučenja i logori nisu bili samo plod razmišljanja plitikih barbarskih mozgova, već i dio razrađene osvajačke strategije osvetničkog srpskog pamćenja koje ima samo jedan ishod ponavljanje zla. Dakle, u Prijedoru se dogodio genocid jer se nije se radilo o pojedinačnom incidentu, već o masovnom zločinu širih razmjera koji je imao za posljedicu masovnu povredu proklamiranih univerzalnih ljudskih prava i sloboda.

Genocid u Prijedoru je bio usmjeren protiv osnovnih načela humanizma, protiv prava i sloboda čovjeka, protiv međunarodnog humanitarnog prava. Genocid u Prijedoru je zapravo vrhunac čovječije nehumanosti prema čovjeku, civilizaciji. Zbog izvršenog genocida općina Prijedor je prva u BiH po veličini zločina, po broju nestalih osoba, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domacim sudovima. Genocid u Prijedoru je trajao kontinuirano od 1992. do 1995 godine.

Masovna pogubljenja Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, masovna mučenja u koncentracionim logorima smrti, masovne grobnice, masovna silovanja, masovna protjerivanja, masovna uništenja historijskih, kulturnih i vjerskih dobara su opomena čovjeku i civilizaciji, ali i međunarodnim sudovima, velikim silama i međunarodnim organizacijama i posebno vama i vašim sljedbenicima da je u Prijedoru izvršen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, zločin genocida.

Danas, između ostalog zahvaljujući i vama, jer ste kontinuirano na tragu vašeg mentora Slobodana Miloševića, se kontinuitet fašističke ideje u Prijedoru ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida. Frustrirane općinske Prijedora, koje vi podržavate, nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Prijedorski Bošnjaci i Hrvati su i dalje poniženi građani drugog reda. Vi o tome sutite.

Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Istraživači  genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, preživjele žrtve i potomci žrtava preziru vas jer svojim dehumanuzirajućim istupom vi ste samo potvrdili politiku, ideologiju i praksu Velike Srbije na račun države BiH. O vašim neljudskim postupcima već smo upoznali kanadske i američke istraživačke, akademske i političke subjekte.

Nama ne treba vaše izvinjenje niti ga tražimo od vas. Nama treba i to ćemo tražiti vaš odlazak sa političke scene.

Republici Srbiji su potrebni lideri koji će jasno osuditi politiku i praksu Velike Srbije”, navodi se u pismu Ramića Dačiću.

BHDINFODESK

Related posts

Melbourne: Glasajte za Sanelu Osmić!

London: Bosanskohercegovački matematičar, prof. dr. Mahir Hadžić, dobitnik svjetskog priznanja – Adamsove nagrade

Editor

Alma Zadić ministrica pravosuđa Austrije: Istražiti nasilje hrvatskih policajaca protiv izbjeglica

Editor

Leave a Comment