Bosnia Appeal

“Obrazovanje gradi BiH”: Četvrt vijeka humanosti

banner

Udruženje Obrazovanje gradi BiHproteklog vikenda je Svečanom akademijom obilježilo 25 godina postojanja i rada. Predsjednik Udruženja Jovan Divjak kazao je da je tokom proteklih 25 godina obezbijeđene 7.052 stipendije. Brojni donatori, bivši i sadašnji stipendisti, prijatelji Udruženja prisustvovali su obilježavanju ovog značajnog jubileja, a dodijeljene su i zahvalnice. Istaknuto je da misija Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” ostaje pomaganje djeci u njihovom obrazovanju.

„Našim stipendistima i nakon 15 godina ostaje trag, ne novac nego ono što im se nudilo, što nisu imali u porodici. Prije 25 godina nismo vjerovali da će toliko trajati. Zbog mladih i njihovih roditelja mislim da Udruženje s pravom nosi Šestoaprilsku nagradu i s pravom ima podršku sredstava informisanja i zahvaljujem vam se. Ima puno mladih ljudi koji žele da se školuju, ali je sistem tako ustanovljen da ne mogu svi da se školuju. Naša tendencija je pomagati djecu u potrebi, romsku djecu i talentovanu djecu i da jednog dana kažu pa nama je mjesto u BiH, a ne u Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj”, kazao je Divjak.

Na pitanje da li je razočaran današnjim stanjem u BiH, Divjak ističe kada bi to rekao onda bi bio razočaran u sebe.

„Nisam razočaran u sebe, a oni koji su sebi dali za pravo da vode i upravljaju našim životima, oni će kad tad odgovarati. Oni su dozvolili da se građani podijele po naciji po religiji, a ne kao sekularno društvo jednakih građana i naroda”, kaže Divjak.

Emina Pavica bivši je stipendista Udruženja, a danas aktivno doprinosi ideji Udruženja kroz članstvo u Skupštini.

„Za Udruženje sam vezana od svoje 16. godine, a već zadnjih četiri godine sam u Skupštini Udruženja. Stipendija je bila jedna pozitivna stvar koja se dešava u srednjoškolskim i studentskim danima. Osim finansijske pomoći upoznala sam i mnogo prijatelja preko Udruženja s kojima sam i danas bliska. Drago mi je da je Udruženje opstalo 25 godina i nadam se da će i dalje imati misiju pomagati mladim ljudima koji se žele obrazovati.

Aida Hasović aktuelni je stipendista Udruženja. Studentica je drugog ciklusa studija na Filozofskom fakultetu UNSA na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost naroda BiH.

„Veliki je značaj stipendije koju sam prvi put dobila s nekih 10 godina. Odrasla sam uz Udruženje i sretna sam što svoje životno postojanje dijelim sa Udruženjem”, kazala je Hasović.

BHDINFODESK

Related posts

Pomozi ba: Oboljeli dječaci Armin, Muhamed i Fikret nas trebaju!

BHD Info Desk Administrator

BBI i SECURITAS BH uručili donaciju KCUS

Zahvaljujući građanima koji su prikupili 13 hiljada KM i uplatili za njega Fikret Dedić iz Bužima, jutros pušten iz zatvora

Editor

Leave a Comment