BiH dijaspora

Dijaspora poslala više novca nego lani

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu, u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za pet posto više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.

U Centralnoj banci BiH objašnjavaju da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija.

– Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inostranstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inostranstvo koji šalju novac kući –  naveli su u Centralnoj banci BiH.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada se počinju postepeno oporavljati.

Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. godine dostigla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca.

Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priliv novca iz inostranstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka, jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.

Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.

Related posts

BiHUnited nova platforma za umrežavanja bh. dijaspore

Urednik BiH Info Desk

BOŠNJACI IZ DIJASPORE OD MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA TRAŽE INTERVENCIJU I POMOĆ ZA NOVI PAZAR, TUTIN I SJENICU

Urednik BiH Info Desk

Tuzla: Poznati muzičari iz dijaspore održali ljetnu školu gitare

Editor

Leave a Comment