BiH dijaspora

Ingolštat: Predstavljanje kultura i tradicija Bosne i Hercegovine

Na trodnevnom predstavljanju kultura raznih nacija i zemalja koje je održano minulog vikenda u njemačkom gradu Ingolštatu učestvovala je i Bosna i Hercegovina. U jednosatnom programu folklorno udruženje “Merak” iz Ingolštata sa svoje tri koreografije dobilo je ogroman pljesak hiljada posjetilaca.

Iako su osnovani prije nepunu godinu, uspjeli su ovladati i pokazati sve čari bosanske igre, pjesme i nošnje, a najveće zasluge za to pripadaju koreografima Enesu Kamiću, Sabini i Tedu Džindi.

Osim toga, BiH se predstavila i svojim nacionalnim jelima, ćevapima, janjetinom, baklavama, a lokalno stanovništvo bilo je veoma zainteresirano za ove delicije.

Posebno treba istaći i bh. pjevača Hidu, koji je svojim sazom i sevdalinkama mamio aplauze. Organizator je bila Islamska kulturna zajednica “Husein Đozo”.

– Sve je ovo divno izgledalo, pogotovo kada dobijete ovakve aplauze hiljada ljudi. Drago nam je da smo dijelom uspjeli prezentirati bosansko blago – rekla nam je Sabina Džindo.

O. Boškailo

Related posts

Najljepše priče iz dijaspore: Bosanskohercegovački studenti Gateway Science Academije u Saint Louisu znatno napreduju u svim naučnim oblastima

Editor

Kanadski parlamentarac odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Editor

Da li će ih dijaspora poslušati?: Izetbegović, Komšić i Radončić dali upute bh. dijaspori kako će glasati na evropskim izborima

Editor

Leave a Comment

Visit us on Facebook