Društvo

Italija: Elvedina Alić učestvovala u projektu “Pasta i pita mira 2019”

Elvedina Alić, humanitarka iz Konjica, na poziv italijanske organizacije ISCOS, zajedno sa predstavnicama još sedam udruženja iz Bosne i Hercegovine, učestvovala je u mirovnom projektu “Pasta i pita mira 2019” u italijanskom gradu Ređo Emilija.

Žene iz BiH sudjelovale su tokom devetodnevnog boravka u različitim aktivnostima.

Između ostalog, zajedno sa predstavnicama Udruženja žena “Jadar” iz Konjević Polja, imale su priliku da u socijalnom preduzeću “Majka Tereza”, u kojem rade uglavnom migrantkinje iz Nigerije i Italijanke s teškim životnim pričama, održe radionice o pripremanju tradicionalnog bosanskog jela – pite.

Zauzvrat, od svojih domaćica imale su priliku da nauče pripremanje lazanja.

– To je bilo veoma ugodno druženje, zajedno smo kuhale i pokazale da nepoznavanje jezika nije nikakva prepreka za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja i vještina, jer je hrana ono što nas sve povezuje, bez obzira na to gdje živimo. Napravile smo skoro 700 zvrkova pite, dio je konzumiran, a dio je podijeljen za socijalno ugrožene građane – istaknula je Alić.

Dodaje da su imale priliku i da učestvuju u manifestaciji “Ružičasta srijeda”, koja je održana na glavnom trgu Ređo Emilije, gdje su žene iz BiH pred publikom prezentirale pravljenje pite.

S. Dž.

Related posts

Počast za 200 ubijenih logoraša na Korićanskim stijenama

Editor

Koronavirus u Njemačkoj: Stopa smrtnosti najmanja u EU

Urednik BiH Info Desk

Reis Kavazović: Odlazak ljudi iz Bosne i Hercegovine je alarm za sve nas

Editor

Leave a Comment