Društvo

Italija: Elvedina Alić učestvovala u projektu “Pasta i pita mira 2019”

banner

Elvedina Alić, humanitarka iz Konjica, na poziv italijanske organizacije ISCOS, zajedno sa predstavnicama još sedam udruženja iz Bosne i Hercegovine, učestvovala je u mirovnom projektu “Pasta i pita mira 2019” u italijanskom gradu Ređo Emilija.

Žene iz BiH sudjelovale su tokom devetodnevnog boravka u različitim aktivnostima.

Između ostalog, zajedno sa predstavnicama Udruženja žena “Jadar” iz Konjević Polja, imale su priliku da u socijalnom preduzeću “Majka Tereza”, u kojem rade uglavnom migrantkinje iz Nigerije i Italijanke s teškim životnim pričama, održe radionice o pripremanju tradicionalnog bosanskog jela – pite.

Zauzvrat, od svojih domaćica imale su priliku da nauče pripremanje lazanja.

– To je bilo veoma ugodno druženje, zajedno smo kuhale i pokazale da nepoznavanje jezika nije nikakva prepreka za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja i vještina, jer je hrana ono što nas sve povezuje, bez obzira na to gdje živimo. Napravile smo skoro 700 zvrkova pite, dio je konzumiran, a dio je podijeljen za socijalno ugrožene građane – istaknula je Alić.

Dodaje da su imale priliku i da učestvuju u manifestaciji “Ružičasta srijeda”, koja je održana na glavnom trgu Ređo Emilije, gdje su žene iz BiH pred publikom prezentirale pravljenje pite.

S. Dž.

Related posts

Pale: Na kasarni postavljena tabla s imenom i grbom VRS

Bijeli golub ponovo (ne) leti 45/ 205: POSLJEDNJI POZDRAV ŠAHBAZU AVDIĆU

Martina i zastava na pola koplja: Kad ljudskost nadvlada diplomatiju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment