Biznis

Dvije bh. firme gradit će studentski dom u pokrajini Hesen

Bosanac Fadil Junuzović je poslovni partner iz Njemačke koji je vlasnik firme „Alpha – projekt menadžment“

Potpisan je sporazum o saradnji dvije kompanije iz BiH, jedna je iz Bosanske Gradiške, a druga iz Banje Luke, s firmom iz Njemačke. Oni su uspostavili saradnju o budućem poslovnom aranžmanu, a posrednik je bio Generalni konzulat BiH u Frankfurtu.

-Ove dvije firme iz BiH učestvovat će u izgradnji studentskog doma u njemačkoj pokrajini Hesen s partnerom iz Njemačke. Može se reći da je prva faza dogovaranja uspješno privedena kraju, u smislu preciziranja potrebnih proizvoda, dogovaranja oko detalja i potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji – kazao je Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu.

Dobar osnov

Kaluža je po dolasku u Frankfurt za „Avaz“ rekao da će mu prioritet biti povezivanje uspješnih firmi iz BiH s takvim firmama u Njemačkoj.

-Meni je to zaista cilj. Želja mi je da postavimo dobar osnov, jer naša diplomatija funkcionira prvenstveno na principu ekonomske diplomatije, tu su najbolje mogućnosti. Ovo je zaista uspjeh da smo spojili firme iz Njemačke i naših krajeva, na obostrano zadovoljstvo. U ovoj saradnji radi se o više od pola miliona eura – kazao nam je Kaluža.

Bosanac Fadil Junuzović je poslovni partner iz Njemačke, vlasnik firme „Alpha – projekt menadžment“ koji nam je pojasnio o čemu se radi.

Evropsko tržište

-Veliki sam patriota, zbog toga želim da poslovne i uspješne firme uvedem u posao u Njemačkoj. Ja sam i prije to radio, ali sam imao loše iskustvo. Ali ja se ne predajem, idem dalje, jer želim da bh. firme uvedem na evropsko tržište. Ovim firmama poslao sam svu dokumentaciju, sve što trebam i ispali su pravi profesionalci. U naredne tri godine u pokrajini Hesen treba 300 stanova, a prva etapa je sa 48. Radim po principu „ključ u ruku“, a uvjeren sam da će s ove dvije firme posao biti profesionalno odrađen. Za početak cijene građenja je oko 3 miliona eura – rekao nam je Junuzović.

„Čekić“ se bavi obradom metala 

Na potpisivanje ugovora iz Bosanske Gradiške došao je Srđan Čekić, predstavnik firme „Čekić“, koja se bavi obradom metala te metalne konstrukcije.

-Ovo je prvi put da radimo i proizvodnju i montažu i naš prvi izlazak u Evropu. Firma ima trenutno 30 zaposlenih radnika, a kada dođe vrijeme za to, jedan dio dolazi u Njemačku da sve to montira. Spremni smo za nove izazove, jer ni do sada nismo imali nikakvih problema s robom koju smo isporučivali vani, što znači da naš kvalitet zadovoljava evropske standarde – rekao nam je Čekić.

„Zrnić Mont“ izrađuje PVC i aluminijsku stolariju

Drugi potpisnik je Vaso Zrnić, a njegova firma „Zrnić Mont“ nalazi se u Banjoj Luci i bavi se izradom PVC i aluminijske stolarije. Kako nam je rekao, i oni prvi put na ovaj način izlaze u Evropu.

-Naša firma ima 28 zaposlenih, donijeli smo uzorke, a prema onome što smo do sada vidjeli i dogovarali, poslovni partner je zadovoljan. Ovo je veliki iskorak za nas i nadam se da se na ovome neće stati. Vjerovatno će i naši ljudi dolaziti kada bude to trebalo montirati – kaže Zrnić.

Bato ŠIŠIĆ

Related posts

Wizz Air i aerodrom Tuzla pregovaraju o uspostavi novih linija

Urednik BiH Info Desk

​UZOPI BIH: Informacije o javnim pozivima, seminarima, edukacijama

Povratnici iz Austrije: Pod Majevicom proizvode jahte i čamce za jet-set!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment