Društvo

Tegeltiji smeta Istražna komisija, Arnaut otkriva da će saslušanja biti javna

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća danas je komentirao formiranje Istražne komisije PSBiH koja će se baviti ispitivanjem stanja u pravosudnim institucijama. Prema riječima Tegeltije, niko ne spori partnerske odnose s izvršnom i zakonodavnom vlašću, ali…

„Mi nemamo nikakvu dilemu da razgovaramo s Parlamentom. Ali ova istražna komisija je zaista neprihvatljiva. Ona je grubo miješanje u rad pravosuđa. Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji“, rekao je Tegeltija.

No, i međunarodni zvaničnici zadovoljni su zbog formiranja ovog tijela, jer smatraju da će rad ove komisije imati pozitivne učinke kako na rad pravouđa, tako i na otkrivanje nedostataka u pravosuđu. Uskoro ćebiti i održana konstituirajuća sjednica ove Komisije, a u narednim fazama na svojevrsna saslušanja bit će pozivani odgovorna lica iz oblasti pravosuđa. prije svih Milan Tegeltija, kao i ostali članovi Visokog, sudskog i tužilačkog vijeća.

Inicijator formiranja ove Komisije Damir Arnaut nije imao mnogo komentara na izjavu Tegeltije.

“S obzirom da sam i sam član ove komisije, koja je već oformljena, ne bi bilo primjereno da u medijima komentarišem izjave zvaničnika iz institucija čiji će rad, prema odluci Predstavničkog doma, ova komisija sada istraživati i koji su, tom odlukom, potpali pod mandat ove komisije. Prema Poslovniku, sva saslušanja će biti javna i mediji će u tom zvaničnom okruženju – kakav BiH do sada nije vidjela – imati pristup svim informacijama”, kaže Arnaut.

Patria

Related posts

Umro akademik Muhamed Filipović

Urednik BiH Info Desk

Praznična atmosfera u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Eksperti iz EU u 2020. provjeravaju bankovne račune bh. političara u zemlji i inostranstvu

Leave a Comment