Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 23/205: KONTEJNERI „ZAJAHALI“ TURIZAM

I u „prošlom životu“ najinspirativnije je bilo kada sam imao posla s „malom rajom“, a s ponajboljima je često zapadalo ponešto za pamćenje. Drag mi je bio arhitekta Jovica Marković. Jednom na sve to moje da sam „višebojac“. Od njega upamtio: zgrade/ kuće trebaju imati lice i naličje. „Prevedeno“, lice istakne ono što je lijepo (fasada, cvijeće na balkonima, ispred travnjak, klupe…), a iza što je potreba: garaže, kante za smeće, šupa, „mutvak“, šipka za klofanje tepiha…

GREŠKE IZ „ONIH“ VREMENA: U bh. gradovima kako gdje, uglavnom grdno. Pa neka ide odranije pisano da je kod nas sve pogrešno još od „onih“ vremena. A  „normalno“ što se nj.v. automobili parkiraju ispod prozora, po trotoarima, mezarjima („slučaj“ Kazanbašča, a nadopunit će Suljo Kalabaluković u jednoj od narednih kolumni) i- gdje sve stigne.

U prošloj objavi išlo je o tuzlanskoj turističkoj destinaciji, koju „tako- tako“ prate ostali. Recimo, nevjerovatno gdje se postavljaju kontejneri za smeće?! U to se uklapa i (ne)rješiv problem zagađenja zraka-onih oko 100 hiljada vozila što kroz grad prođu; zimi po rubnim dijelovima „furljaju“ privatna ložista u koja se trpa do čega se dođe, a o TE-zna se.

Ovo slovo zbog onih koji pohode grad i vole prošvrljati dalje od centra. Svakako zapazit će kontejnere koji su „zajahali“ trotoare. Sve govori 16 „zbrzanih“ fotosa u prečniku od 1 km, a tek da se „zađe“ u ostale dijelove grada.

Blizu ulaza u hotel s četiri zvjezdice red kontejnera(?!). Ispada projektantu bilo važnije da „riješi“ podzemne garaže(?!!). Pitanje smeća slično „riješeno“ pored Prinčeve džamije. Onda kontejneri „zauzeli“ (i) parking-mjesto pred Sudom, a u prvom su planu i „krase lice“ Biblioteke.

FADILU PRISJELO: A raznih je turista i onih koji dođu poslom. Prije 22 godine organizovani „Dani GljiveMira“ pa je iz jedne ugledne švedske institucije stigao direktor da pogleda. Nakon toliko godina nedavno izokola je do mene došlo šta mu se u gradu nije dopalo. Već teniskom „fanatikosu“ Fadilu Mehmedoviću odmah (ne)dobromjerno rečeno. Prošlog ljeta doveo grupu tenisera-penzionera iz Örebra da odigraju meč s veteranima TK Zmaj od Bosne. Posjetili Panoniku, Zvornik i Srebrenicu, ali teško da će mu više na pamet pasti nešto slično. Treba se zahvaliti, jer, obično zapadnjaci nemaju običaj da ti u lice (sve) kažu, ali pamte.

E, baš zbog toga, onomad da i ja njima „kažem“ za grešku. Ispade i moja- da je važnijekako ćeš, a ne šta reći“. Da sam ranije znao ne bih prošao „onako“ s prijedlogom da se pored pješačke i biciklističke staze oko Varberske šume kante za smeće odmaknu dalje od klupa. Nemal natakarene uz, 10-20 cm. Već u centru  sve tip-top. Raznih dizajna: dva  javna WC-a, kante za smeće i klupe– dodatni ukrasi grada.

ŠTA JE OKU MILIJE: Turizam je zahtjevna rabota. Sto detalja treba posložiti. Ali da se ne ide od „teme“ i pitanje: je li oku milo prolaziti/šetati pored kontejnera..?

Komunalcima tako lakše i neka ne zamjere. „Poduhvat“ je izvodljiv, ali koštat će. Neka se „izvaga“- ne samo radi turista, već i radi nas. Za početak tamo gdje je najprometnije.

Naravno, najlakše je sa strane kritikovati, ali ovo je ako može DaBudeBolje. Trebalo bi da može. Umije se ovdje-primjer kako su lijepo urađene nove stepenice na Banji. Pa cilj: ove zime makar 5-10 % čistijeg zraka. I nađu prikladnija mjesta za kontejnere.

 

P.S.

Prošla objava o „Mladiću što trči gore-dole“ (na Panonici) lijepo odjeknula u Norveškoj. Skandinaviju krasi (i) „ujednačenost“-centar- periferija grada ili selo. I ne prolazi „gladac-jadac“. Ono elementarno je po svim mjerama za i prema čovjeku. I tamo je politika važna, ali struka odlučuje.                                                           ________

(Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira su nastavak serijala Pod uzgred budi rečeno koji je završen kolumnom 205. Paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK i s danom zakašnjenja portal BHDINFODESK, a 34 šalje na mejl adrese).

Piše: Sead Hambiralović     

 

                                                     

Related posts

Mekka: Oko dva miliona vjernika klanjalo dženazu umrloj hadžinici iz BiH

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 350: „TATA, NE IGRAJ SE RATA!“

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne) leti 83/ 205: ŠTO SU CRVENE OČI TASIMA REDŽIĆA?!

Editor

Leave a Comment