BiH dijaspora

“Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada za borbu protiv mržnje

banner

Više od hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Manchestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/ Queen’s Award.

Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u srijedu 28. avgusta 2019. godine uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje za područje Manchestera i okoline.

Radi se o prestižnoj nagradi s obzirom da je to to najviše priznanje volonterskim organizacijama.

Nagrade se dodjeljuju od 2002. godine u znak proslave Zlatnog jubileja kraljice, a pobjednici se proglašavaju 2. juna svake godine – na godišnjici kraljičine krunidbe.

Ovom nagradom priznaje se dosadašnji rad i napor svih članova odbora North West u borbi protiv mržnje, netolerancije i okupljanja zajednica kako bi pomogli stvaranju jačih, sigurnijih i kohezivnijih zajednica.

Od 35 organizacija svaka organizacija je imala pravo izabrati samo 10 osoba koje će prisustvovati ceremoniji, jer je bio ograničen broj mjesta, te se od  tih 10 birao samo jedan član koji će primiti svečano priznanje sa svojim predsjednikom  grupe.

Od 23 člana u timu “Remembering  Srebrenica”, ljudi  različitih visokih  funkcija i predstavnika zajednica, iz reda doktora, policije, fakulteta, grandonačelnika, religija i puno drugog kadra i koji rade na promociji organizacije, izabrana je Sadija Muminović.

Radi se o Bosanki koja zastupa Bosanskohercegovačku dopunsku školu u Manchesteru i kojoj je pripala čast da sa prestavnicom Eliner Chohan primi tako veliko priznanje koje se može dobiti  u Velikoj Britanji, saopćila je organizacije “Remembering Srebrenica”.

Predsjednica odbora North West, MBA DL Elinor Chohan, rekla je: “Nevjerovatna je čast raditi sa tako izvanrednim i posvećenim volonterima koji promovišu jače, otpornije društvo koje koristi lekcije i pouke o srebreničkom genocidu da se bore protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti.”

Elinor Chohan, MBE DL predsjedava Nort West odborom od 2015. godine.

U decembru 2013. godine prvi put je posjetila Bosnu i Hercegovinu sa udruženjem “Remembering Srebrenica”, što ju je nadahnulo da koristi lekcije iz najgoreg zločina koji se desio na evropskom tlu za pomoć u stvaranju otpornijih i povezanijih zajednica u Manchesteru i sjevero-zapadnom dijelu Engleske. Elinor je zajedno s članovima odbora i članovima zajednice North West bila uključena u održavaju brojnih spomen-aktivnosti svake godine u julu na godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici, kako bi se odala počasat za sve one koji su ubijeni samo zbog svog muslimanskog identiteta.

Glavni regionalni Dan sjećanja na Srebrenicu se održava svake godine Manchesterskoj katedrali.

Na dodijeljenu nagradu osrvnuo se i osnivač-predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi OBE: “Tako sam zadovoljan što je prepoznat rad ‘Remembering Srebrenica’ North West odbora sa tako prestižnom nagradom. Čestitke našem odboru North West i njegovom predsjedavajućem Elinor Chohan. Veliki je ponos što naša mreža od preko 1.200 volontera u zajednici pomaže graditi jače i kohezivnije zajednice u Velikoj Britaniji. Realizacija i uticaj naše vizije ne bi bilo moguće bez njihovog napornog rada i zalaganja”, izjavio je Azmi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Kraljičine nagrada za volonterske službe, sir Martyn Lewis rekao je: “Rekordni broj nominacija za ovogodišnje Kraljičine nagrade dokazuje da volontiranje na lokalnom nivou i dalje napreduje. Ove godine je izuzetno zadovoljstvo čestitati pobjednicima, njih 281, – svi s jakom reputacijom za uspješno rješavanje širokog spektra problema u njihovim zajednicama. Oni su snažni primjeri stvarne demokracije na djelu.”

Ceremonija dodjele nagrada održana je u The Monastery, Gorton Lane, Manchester, a prisustvovali su Armaan Chohan, Atifa Shah, Farah Anwar-Bawany, Naeem Ul-Hassan, Sadija Muminović, Steven Baker, Umer Kan, Yasmin Dar i Yusuf Tai.

Patria

Related posts

Sydney: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

“Izgubljen novčanik u Kranju ”: Adnan poštenjem osvojio simpatije

BHD Info Desk Administrator

Zadar: Uoči Dana državnosti BiH smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj

Editor

Leave a Comment