BiH dijaspora Najčitanije

Dansko ministarstvo vanjskih poslova predložilo Adija Bjeloševića za mjesto u glavnom sjedištu UN-a u New Yorku

banner

Priču o mnogim uspješnim Bosancima i Hercegovcima, znanim i neznanim diljem svijeta danas ćemo posvetiti jednom mladom Dobojliji. Riječ je o Adiju Bjeloševiću koji se daleke 1992. u ratnom vihoru zajedno sa porodicom, tada kao trogodišnjak, obreo u izbjeglištvu u Danskoj. Dječak, koji je odrastao vani, nikad ne prekidajući vezu s domovinom, danas je, poput mnogih mladih ljudi s naših prostora, uspio i već napravio zaista impresivnu karijeru.

Praksa u ambasadi

Nakon gimnazije i studija na Århus univerzitetu u Danskoj počinje njegov uspon. Prilikom danskog predsjedanja Evropskom unijom, od hiljade kandidata izabran je među 30 oficira za vezu i bio domaćin brojnim delegacijama i premijerima Unije.

Nakon toga, ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Danske je poslalo Adija na šestomjesečnu praksu u dansku ambasadu u Varšavu. Istovremeno je izabran za potpredsjednika mladih federalista EU i kao njihov predstavnik išao je na mnogobrojne skupove i seminare širom svijeta, gdje je istovremeno predstavljao i Dansku i EU.

Evropska unija, odnosno Danska ga je predložila kao zajedničkog kandidata za titulu Najuspješnijeg mladog Evropljanina godine, pa je u finalnoj večeri u Berlinu ušao u top pet.

U međuvremenu započinje i karijeru u jednoj od najvećih farmaceutskih kuća u svijetu GlaxoSmithKline (GSK) sa sjedištem u Londonu, da bi nakon aplikacije za mini MBA (Master of Business Administration) pod visokim pokroviteljstvom nj. v. šeika Mohammeda al-Maktouma, premijera i upravitelja Dubaija, od 10.000 kandidata s najprestižnijim diplomama svjetskih univerziteta, bio izabran među 30 kandidata koji su dobili stipendiju u Dubai International Financial Centru, koji uspješno završava i gdje mu je odmah ponuđen stalni posao u okviru Direkcije i menadžmenta najprestižnijeg svjetskog događaja – organizaciji Svjetske izložbe EXPO 2020.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova predložilo ga je za mjesto u glavnom sjedištu UN-a u New Yorku, za koje očekuje intervju.
Bjelošević je, inače, što poslovno što privatno, proputovao više od 250.000 kilometara i obišao 90 zemalja svijeta. Pored toga, govori sedam jezika i bio je uključen u mnoge projekte u vezi sa našom ambasadom u Kopenhagenu.

Danas radi u najvažnijem Odjelu za strateške komunikacije EXPO-a, s globalnim i lokalnim sponzorima poput Emiratesa, Mastercarda, Siemensa, Nissana, Accenture, Pepsica i mnogih drugih s Forbesove liste.

Svjetska izložba

Svoj kutak u jednom od paviljona EXPO-a 2020, najvećeg događaja u arapskom svijetu, imat će i Bosna i Hercegovina. Na izložbi, koja će trajati šest mjeseci, učestvovat će 190 država, a očekuju se milioni posjetilaca iz različitih dijelova svijeta. Program za inovacije i partnerstvo EXPO 2020. u Dubaiju EXPO Live je izdvojio 100 miliona američkih dolara za podršku inovativnim rješenjima za goruće globalne izazove. Mladi su u središtu ove svjetske izložbe. Zato EXPO 2020. teži stvaranju značajne baštine koja će koristiti generacijama koje dolaze – lokalno i globalno, obuhvatajući sve – od inovacija i arhitekture do prijateljstva i poslovnih prilika. Očekuje se da će EXPO 2020. doprinijeti otvaranju novih 250.000 radnih mjesta.

Ema Džananović/Moja BiH

 

Related posts

Austrija: Nastradao Hašim Kendić iz Cazina

Urednik BiH Info Desk

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić/ Naša dijaspora je veliki potencijal i treba da investira u svoju zemlju

Melbourne: Glasajte za Sanelu Osmić!

Leave a Comment