BiH dijaspora

Na stranicama Njemačkog parlamenta – Bundestaga inforamcije i na srpskom i hrvatskom jeziku

Nakon engleskog, francuskog i arapskog, ubuduće će se na stranicama Njemačkog parlamenta – Bundestaga temeljne informacije o radu zastupnika, održavanju saveznih izbora za Bundestag, o načinu na koji se donose njemački zakoni te o posjeti (obilasku) zgrade Reichstaga moći pročitati i na dodatnih 15 jezik, a među njima su hrvatski i srpski.

Osim na ta dva jezika, Bundestag će informirati i na bugarskom, kineskom, danskom, grčkom, talijanskom, holandskom, poljskom, portugalskom, rumunskom, ruskom, španskom, češkom i turskom, stoji na internetskoj stranici Njemačkog parlamenta.

Osim što će zainteresirani korisnici internetskih usluga Bundestaga dobiti uvid u funkcioniranje njemačke parlamentarne demokracije, oni će se moći informirati (i planirati) posjet zgradi Bundestaga koja je jedan od najposjećenijih destinacija turista koji posjećuju Berlin. Na spomenutim jezicima će ubuduće biti na raspolaganju i prigodne info-brošure.

– Ovom ponudom mi reagiramo na brojne želje naših gostiju, izjavio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble. Dodao je i kako se u inozemstvu jako cijeni, prije svega transparentnost Njemačkog parlamenta.

Zašto hrvatski i srpski?

A tu transparentnost je Bundestag demonstrirao i objavom kriterija na temelju kojih se izabralo baš tih 15 „novih” jezika – radi se o „susjednim zemljama, najvećim skupinama doseljenika i svjetskim jezicima”, objavio je Bundestag na svojoj web-stranici a prenosi MojaBiH.

S obzirom da Hrvatska i Srbija nisu susjedne zemlje, a ni zemlje u kojima se govore „svjetski jezici”, ovi jezici su izabrani zato što su državljani ovih zemalja među najbrojnijim doseljenicima u Njemačkoj.

Ovaj potez će mnogo pomoći i građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Njemačkoj, imaju u planu preseljenje u ovu državu ili posjetu u turističkom svojstvu.

Related posts

Njemačka: Izglasana Uredba o doseljavanju radnika sa Zapadnog Balkana

Editor

Malezija: Mali Bosanac i njegov prolazak kroz vrata nasmijao je cijeli svijet (VIDEO)

VM BiH: Aerodrom Sarajevo otvoren naredna dva dana za povratak bh. državljana iz Britanije i Švedske

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment