BiH dijaspora

Komšić primio predstavnike Saveza bh. udruženja iz Kraljevine Švedske

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je predstavnike Saveza bosanskohercegovačkih udruženja iz Kraljevine Švedske.

Predsjednik Saveza Kenan Jašarspahić informisao je Komšića o aktivnostima Saveza, koje okuplja bh. udruženja iz svih dijelova Kraljevine Švedske.

Cilj tog saveza jeste njegovanje i očuvanje bosanskohercegovačke tradicije, kulture i jezika u dijaspori, kao i rad na dobroj integraciji državljana Bosne i Hercegovine u švedsko društvo.

Predsjednik Saveza je ovom prilikom zahvalio Kabinetu predsjedavajućeg Komšića za nedavno upriličen prijem u zgradi Predsjedništva BiH i priliku da se članovi Folklornog ansambla Saveza bh. udruženja iz Švedske upoznaju s radom te institucije.

Sagovornici su razgovarali i o prijateljskim odnosima Kraljevine Švedske i Bosne i Hercegovine, u kojoj živi oko osamdeset hiljada građana porijeklom iz BiH. Činjenica je da zajednica bh. građana spada među najbolje integrisane zajednice u Kraljevini Švedskoj, te je i zbog toga održavanje veza između dviju zemalja veoma značajno.

Komšić je pohvalio rad Saveza, kazavši da njegove aktivnosti idu upravo u tom smjeru i od velikog su društvenog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

– Našu kulturu i tradiciju treba prenositi sa generacija na generacije, te omladini iz Bosne i Hercegovine, koja živi van granica svoje zemlje, približiti vezu sa domovinom i njihovim bh. identitetom – poručio je Komšić.

Sastanku su prisustvovali i Nedžad Mulazimović, sekretar Saveza, Selma Hrustanović, saradnica, i Meho Kapo, PR Saveza bh. udruženja u Kraljevini Švedskoj. Oni su Komšiću uručili plaketu u znak zahvalnosti za njegovu dugogodišnju podršku Savezu i bh. građanima koji žive u Kraljevini Švedskoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Related posts

Beč: Održan Marš mira

Editor

Otvorite “četvoro očiju”: U Sloveniji prevareni građevinci iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Göteborg: Bh. savez mladih u Švedskoj obilježava četvrt vijeka rada

Editor

Leave a Comment