Kultura

Od 4. do 6. oktobra: Nihad Mameledžija predstavlja BiH na festivalu “Tastes of Adana“

banner

Na trećem izdanju festivala “Tastes of Adana“ (Ukusi Adane), koji se održava u ovom prelijepom turskom gradu od 4 do 6. oktobra i Bosna i Hercegovina imat će svog predstavnika.

Našu bogatu gastronomsku ponudu u Adani na najbolji način promovirat će jedan od naših najpoznatijih i najpriznatijih kuhara Nihad Mameledžija. Ove godine tema festivala je  “Mediterranean Feast“ (Mediteranska gozba) i, shodno tome, kuhari iz Mediteranskih zemalja, poput Libana, Italije, Maroka, Albanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Španije i Južne Koreje imat će priliku da predstave svoje specijalitete.

– Ovaj festival raste iz godine u godinu. Ovo je treći put da se održava. Želja svakog kuhara je da učestvuje na što više gastronomskih festivala. Naredne sedmice u Adani će se okupiti brojni kuhari iz 15-tak zemalja. Naravno, i ja sam pripremio iznenađenje za ovo višednevno druženje. Za kolege i posjetioce pripremat ću slatki ćevap, begovu čorbu i, naravno, pitu po kojoj smo poznati širom svijeta – kaže Mameledžija.

Festival “Tastes of Adana” promovisat će kulinarsko bogatstvo Adane kroz ispravne poruke, i graditi mostove prijateljstva između Mediteranskih zemalja kroz zajedničku kulturu kuhanja.

– Festival će činiti događaji poput kuharskih šoua lokalnih i slavnih kuhara, intervjui, izložbe, degustacije, workshopovi, i to će biti jedno međunarodno gastronomsko okupljanje, koje će u Adanu donijeti radost dijeljenja. Veoma je bitno za cijelu BiH, a posebno za naš turizam da se pojavljujemo na ovakvim prestižnim manifestacijama. Kroz različite festivale razbijamo tabu temu da je u Bosni i Hercegovini rat i da nas samo po tome pamte – zaključuje Mameledžija.

 

Related posts

Dr. RIZVAN HALILOVIĆ: AHDNAME; “LJUDSKA PRAVA I SLOBODE”

BHD Info Desk Administrator

„Reactivate Sarajevo“ u Ars Aeviju održao City Action Lab Workshop: Sarajevo može postati kulturni centar regiona

IGK povodom 30. godišnjice sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga, kao sinonim kulturocida i bibliocida u Sarajevu i BiH

Editor

Leave a Comment