BiH dijaspora

Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada licencirani advokat u državama Njujork i Vašington DC

banner

Da mnogo mladih ljudi s ovih prostora niže uspjehe u brojnim zemljama svijeta, dokaz je i dvadesetdevetogodišnja pravnica Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, koja u Americi ostvaruje ono što dosad nisu postigli ni pojedini poznati Amerikanci.

“Između drugog i trećeg mastera 2016. godine sam položila pravosudni ispit države Njujork. Položila sam ga iz prvog puta, a šanse da strani student to uradi iz prve su, sudeći po statističkim podacima Advokatske komore ove države, svega 18 odsto. Ono što je zanimljivo je da taj pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput Džona F. Kenedija, mlađeg sina bivšeg predsjednika Amerike Džona F. Kenedija”, kazala je Todorovićeva.

Nakon što je postala član Advokatske komore države Njujork, postala je član i Advokatske komore Vašington DC i u obje države ima aktivnu advokatsku licencu, a, kako kaže, ni Hilari Klinton nije uspjela da iz prvog pokušaja postane advokat u Vašingtonu, što je Todorovićevoj pošlo za rukom.

Naime, nakon što je s prosjekom 9,98 završila Pravni fakultet u Banjaluci (Američki univerzitet u BiH), Todorovićeva se prijavila za master studije prava u Americi, na nekim od najprestižnijih pravnih fakulteta u SAD, kao što su “George Washington” u Vašington DC-ju, University of Michigen, SMU u Teksasu, University of Miami i drugi, od kojih su je svi primili i dodijelili stipendije.

“Odlučila sam se za Saint Louis University School of Law, kako bih mogla da igram koledž košarku, jer pored oba roditelja, koji su bili sportisti, bilo je neminovno da ću se baviti sportom, a ljubav prema košarci je bila ogromna”, istakla je Todorovićeva za “Nezavisne”.

Ono što je zanimljivo, navodi ona, je da je s timom Saint Louis Billikens igrala košarku u najjačoj koledž diviziji NCAA D-1 i pohađala master prava, što se, navodi, u istoriji ove lige u cijeloj Americi nikad prije nije desilo.

Kako ističe, uprkos nevjerovatno iscrpljujućem rasporedu treninga i utakmica, 2014. godine je proglašena za najboljeg master studenta generacije i uručili su joj “Don King Family Award” za superioran akademski uspjeh, a master je iste te godine završila s velikim počastima, sa specijalizacijom u američkom pravu.

Nakon Sent Luisa, priča Todorovićeva, s osvojenom punom stipendijom odlazi u Nju Orleans na Pravni koledž Loyola University, gdje je upisala master sa specijalizacijom u međunarodnim pravnim studijama, a i ovaj drugi master završila je s najvišim počastima i prosjekom 9,9.

“Po završetku drugog mastera, 2017. godine upisala sam i treći master građanskog prava, koji sam takođe završila s najvišim počastima”, kazala je ona.

Kako kaže, u toku samo pet godina boravka u Americi, pored tri mastera i dvije državne advokature, napisala je i objavljeno je nekoliko njenih pravnih članaka kako u pravnim novinama, tako i u revizijama zakona.

Trenutno, kako ističe, radi u sudstvu, jednom od tri ogranka državne vlade, kao pravni savjetnik sutkinji Elen M. Hauzer u Okružnom sudu u Nju Orleansu.

“Kada je pobijedila na izborima, sutkinja Hauzer je počela da bira članove svog kabineta. Glavni menažer njene kampanje je, u potrazi za potencijalnim stručnim saradnicima, kontaktirao istaknuti Loyolin koledž prava i zamolio da mu pošalju deset rezimea svojih najboljih alumnia koje bi mogli intervjuisati. Poslat im je samo jedan – moj rezime, uz poruku da je to sve što im je potrebno”, priča Todorovićeva.

Kako dodaje, u preko godinu i po dana, koliko već sarađuje sa sutkinjom Hauzer, niti jedna njihova odluka nije preinačena niti je ijedna žalba uzeta u razmatranje.

Todorovićeva je osnovnu školu završila kao đak generacije, nakon čega je i gimnaziju u Banjaluci završila odličnim uspjehom.

“Moj prvi susret s američkim školstvom je bio dok sam studirala pravo u Banjaluci, kada mi se otvorila prilika da otputujem na razmjenu studenata u Njujork. Želja da odem u SAD je bila isključivo košarkaška i nije bilo ni na vidiku da ostanem u Americi. S razmjene sam se vratila u Banjaluku, ali sam nakon završena tri mastera ostala u SAD”, rekla nam je Todorovićeva.

Dodala je da sljedeće godine namjerava da polaže i pravosudni ispit države Luizijane, gdje trenutno živi, tako da bi prije 30. godine mogla da posten licencirani advokat u tri različite nadležnosti i države širom Amerike.

N.N./BHDINFODESK

Related posts

BADEU uputio inicijativu UN-u: Proglasite 29.August,dan potpisivanja Povelje bana Kulina, kao „svjetski dan medjudržavnih dobrosusjedskih odnosa“

BHD Info Desk Administrator

Bosanka sa Forbes liste mlađih od 30: Nermina Mumić govori o ratnom djetinjstvu i pionirstvu tehnološke muzičke revolucije

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH: Javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu priznanja uspješnim pojedincima i organizacijama u bosanskohercegovačkoj dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment