Društvo

Zbog zločina protiv čovječnosti počinjenim nad Bošnjacima: Na Sokocu uhapšen Miladin Trifunović

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine na Sokocu je uhapšen Miladin Trifunović (1956.), nekadašnji komandant Vogošćanske brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužilaštvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

“On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS odgovoran za ubistva i smrtna stradanja te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ‘Planjina kuća’ u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva, što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba”, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Uporedo s lišavanjem slobode, na temelju zahtjeva Tužilaštva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

Inače, Trifunović je svjedočio u Hagu u korist zločinca Radovana Karadžića te je tada izjavio da je artiljerijska vatra te brigade bila usmjerena na strateško brdo Žuč iznad Sarajeva, za koje su se vodile stalne borbe, a ne na sam grad, niti na njegove stanovnike.

BHDINFODESK

Related posts

Bihać: Zbog krijumčarenje ljudi uhapšen Fatah Eman državljanin Velike Britanije

Editor

Mostar: Stari most u bojama zastave BiH povodom Dana državnosti

Editor

Velika Britanija: Lanac pabova Samuel Smith svojim gostima zabranio upotrebu mobilnih telefona

Editor

Leave a Comment