Društvo

SIPA U AKCIJI: Fiktivnim liječenjem u Švedskoj zgrnuli 3,9 miliona eura

banner

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su pretresli dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

“Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama”, saopštili su juče iz SIPA i dodali da je tokom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavili protivpravnu milionsku imovinsku korist.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da je riječ o jednom pravnom licu iz Švedske, te da se radi o firmi koju je registrovala osoba porijeklom iz BiH. Ta osoba, kako je pojasnio izvor “Nezavisnih”, dogovarala je fiktivno liječenje lica u Švedskoj, te odvodila iz BiH lica s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

“Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona evra”, saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Iz ove pravosudne institucije naveli su da su izvršeni detaljni pretresi kuće – stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, s ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

“Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, djelujući zajedno, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje”, navode iz Tužilaštva BiH i dodaju da su krivična djela počinjena u BiH i Švedskoj, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima (JIT) te se sve aktivnosti realizuju u okviru JIT Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST-a.

BHDINFODESK

Related posts

Uz Svjetski dan Roma: Posvetiti se inkluziji ove manjine u BiH

Editor

Hag: Tužilaštvo zatražilo da se Mladić proglasi krivim za genocid u pet općina

Editor

Uveden policijski sat u Bosni i Hercegovini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment