BiH dijaspora

Zbog nedostatka dokaza obustavljen postupak za izručenja Roberta Kovačića iz SAD-a

Postupak izručenja Roberta Kovačića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini, obustavljen je budući da je istraga protiv Kovačića obustavljena usljed nedostatka dokaza te povučena međunarodna potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kovačić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji se, prema američkim sudskim dokumentima u koje je BIRN imao uvid, teretio za seksualno zlostavljanje jedne žene 1995. u Jajcu, uhapšen je u maju ove godine po potjernici Bosne i Hercegovine u Roanokeu u Virginiji (SAD).

Za BIRN BiH su iz Kantonalnog tužilaštva u Travniku potvrdili da je vođena istraga protiv Kovačića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i da je Kantonalni sud u Novom Travniku raspisao potjernicu i donio odluku o određivanju pritvora u junu 2014. godine, između ostalog, jer je Kovačić bio nedostupan organima gonjenja.

Krajem maja 2017. godine, kako su objasnili iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK), to tužilaštvo je Kovačićev predmet dostavilo Sudu BiH “na procjenu složenosti predmeta s obzirom da Tužilaštvo SBK-a neće biti u mogućnosti da na efikasan način okonča postupak ekstradicije, za razliku od Tužilaštva BiH, koje ima resurse u vidu finansijskih sredstava i ljudskih kapaciteta da uspješno provede ekstradiciju osumnjičenog Kovačića iz SAD-a i da se ovaj predmet procesuira pred Sudom BiH”.

Kovačićev predmet je potom u junu 2017. dostavljen Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.

– Nakon provjera, naš tužitelj je ustanovio da su, u navedenom predmetu, oštećena žrtva i svjedokinja preminule 2013. odnosno 2015. godine, dakle puno prije nego što nam je predmet proslijeđen. Zbog ovih okolnosti, tužitelj Tužiteljstva BiH, donio je naredbu o obustavi istrage – naveo je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Kantonalno tužilaštvo Travnik je, kako su pojasnili, bilo saglasno sa ukidanjem pritvora, kao i povlačenjem potjernice budući da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Kovačića krajem augusta ove godine.

Iz Tužilaštva SBK-a su za BIRN BiH objasnili da je “Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o obustavi istrage u ovom predmetu jer nema dovoljno dokaza da je Kovačić počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

Related posts

Sadeta Sokol: Heroina domoljublja

BHD Info Desk Administrator

Saint Louis: Uskoro promocija novog albuma repera Vahida Saltage-Loga

Editor

Formiran prvi bošnjački džemat u Landshutu

Editor

Leave a Comment