BiH dijaspora

SAD: Danas dženaza naučniku i pukovniku američke vojske Dr. Asafu Durakoviću

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da će Duraković biti ukopan danas. Post prenosimo u cjelosti:

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima. Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini. Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan. Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini.Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna.Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu.Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet.”

Doktor Duraković je rođen 16. maja 1940. godine u Stocu. U Zagrebu je završio gimnaziju, 1962. godine doktorirao veterinarsku medicinu, 1965. magistrirao biologiju, a tri godine kasnije doktorirao medicinu.

U Hrvatskoj se bavio istraživanjima iz biologije, fiziologije i toksikologije, a rad je potom nastavio u Kanadi i Americi.

Bio je direktor za medicinska istraživanja u Uranium Medical Research Centru, profesor nuklearne medicine i radiologije, te stručnjak za sve aspekte nuklearne i radijacijske medicine. Njegovo bogato iskustvo uključuje istraživanje nukelarnih katastrofa u Americi, Kanadi, Evropi i Aziji. Objavio je više od 75 naučnih radova o medicinskim efektima radijacije. U Indiji je 2004. dobio Internacionalnu nagradu za mir.

Godine 1980. postao je član američke vojske, a potom pukovnik vojnog ljekarskog zbora. Bio je član brojnih američkih i kanadskih ljekarskih i naučnih društava. Bio je poznat kao vrstan govornik, a iza njega su ostali brojni naučni članci, studije i priručnici na nekoliko svjetskih jezika, kao i pjesme, te članci i eseji o kulturi i politici.

U svojstvu časnika američke vojske nekoliko puta je pred Kongresom i drugim institucijama upozoravao na smrtonosni učinak upotrebe streljiva napravljenog od osiromašenog uranija.

BHDINFODESK

Related posts

Toronto: Održana akademija povodom 27. godišnjice od formiranja slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine

Birmingham: Na Ahiret preselila jedan od simbola “bošnjačke majke” – Hadži Ramiza Durić

Urednik BiH Info Desk

Putovanja: Američki State Department upozorio svoje građane na opasnosti u BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment