Svijet

Procurili podaci koliko koštaju vakcine protiv koronavirusa

Krajnje ubrzanim istraživanjima, a nakon detaljnih ispitivanja i nakon testiranja, svijet danas ima već nekoliko vrsta vakcina protiv covida. Očitim previdom jedne belgijske državne službenice, evropski mediji objavili su kolika je cijena vakcina od različitih proizvođača.

Kako piše Spiegel, Europska komisija tajnima je držala cijene vakcina protiv covida-19.

Državna tajnica za zaštitu potrošača Eva De Bleeker objavila je na svom profilu na Twitteru tablicu s cijenama pojedine doze vakcina šest proizvođača. Svoju objavu ubrzo je izbrisala, no objavu je prenio prvo belgijski list Het Laatste Nieuws, koji je objavio screenshot objave, što su onda prenijeli i drugi, u prvom redu Der Spiegel.

Iz tablice se vidi da je najskuplje cjepivo američke Moderne, 18 dolara po dozi vacine protiv covida. Sljedeće je cjepivo njemačkog BioNTecha i američkog Pfizera koje košta 12 dolara po dozi. Njemački CureVac, pod geslom “revolucija života”, svoju vakcinu cijeni 10 eura, a za njim također američke firma Johnson & Johnson stoji 8,50 dolara po dozi.

Cjepivu francuskog Sanofija, već sad je poznato, navodi se cijena od 7,56 eura. Konačno, kako se navodi u tablici koja je procurila u javnost, vakcina AstraZenece daleko je najpovoljnije s cijenom od 1,78 eura po dozi.

Kako bi se osigurala dovoljna količina cjepiva od početka kampanje imuniziranja skoro pola milijarde građana EU-a, Europska komisija sklopila je po potrebama 27 zemalja članica ugovore s šest proizvođača. Pritom se vodilo računa o tome da se ne ovisi samo o jednoj vakcini i o dinamici proizvodnje i isporuke. Riječ je o 1,3 milijardi doza s mogućnosti naručivanja daljnjih 660 milijuna doza.

Vakcinisanje protiv covida-19 u EU-u počinje 27. decembra, i to u svim članicama istog dana.

BHDINFODESJ

Related posts

Evropljani danas slave Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

BHD Info Desk Administrator

Christian Schmidt dobio jakog protukandidata za nasljednika Valentina Inzka

BHD Info Desk Administrator

NOBELOVA NAGRADA ZA LJUDE IZ BiH: Banjalučanka i Sarajlija spasli milione ljudi od gladi

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment