Društvo

Britanija poručila Dodiku: Ne odustajemo od BiH, NATO put je želja naroda, bonske ovlasti neophodne

banner
Stalna predstavnica Velike Britanije pri UN, ambasadorica Karen Pierce obratila se jučer tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti UN.

Portal Vijesti.ba u nastavku vam donosi kompletan govor ambasadorice Pierce, koji je posvetila Bosni i Hercegovini:

„Mislim da imamo drugačiji stav o važnosti funkcije Ureda visokog predstavnika (OHR) od onoga koji je upravo iznio ruski predstavnik. Vjerujemo da OHR i dalje igra bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući, kao što su to navele i ostale zemlje tokom okruglog stola, korištenje bonskih ovlasti ako i kada to situacija bude zahtijevala.

A razlog za to je, mislim, očigledan. Postoje neki ljudi, uključujući i neke čelnike u BiH, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH da bude napredna i normalna država. Dayton zahtijeva da Bosna bude nezavisna država sa dva entiteta – Federacijom i Republikom Srpskom. Ali, to ne postavlja entitete iznad države i stoga, sve dok postoje čelnici u Bosni koji odbijaju priznati ili koji rade protiv tog vrlo važnog aspekta državnosti BiH utvrđenog u Daytonu, kodificiranog od strane ovog Vijeća i implementiranog tokom niza godina preko Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sve dok se nastavi taj antagonistički pristup prema Bosni kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodne. Stoga, želim naglasiti vrlo čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva vama, visoki predstavniče, i vašem timu.

Također, želim zahvaliti gospođi Korjenić iz Trial Internationala. Mi u Velikoj Britaniji podržavamo rad te organizacije na osiguravanju pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja i odajemo počast svom poslu koji obavljate. I pridružujemo se ostalim kolegama koje su pozdravile jednoglasno usvajanje rezolucije kojom je Evropska unija ovlaštena da i narednih 12 mjeseci nastavi operaciju Althea. To pokazuje kontinuiranu predanost međunarodne zajednice sigurnosti i stabilnosti Bosne, ali kako je rekao francuski predstavnik, također naglašava i njen evropski i euroatlantski put.

Kako sam ja shvatila, u Bosni i Hercegovini postoje određeni zakoni koji kodificiraju euroatlantske integracije, kako u pogledu Evropske unije, tako i u pogledu NATO-a. Sigurno da postoje takve rezolucije i ovog vijeća, ali i brojne odluke Vijeća za provedbu mira i Upravnog odbora. A ta želja naroda u BiH nikada nije poništena zakonom. Iako se lideri mogu protiviti tome jer su se predomislili ili to ne odgovara njihovoj političkoj retorici, zakoni i odluke koje je donijela BiH, a koje podržava i međunarodna zajednica, govore u prilog tome da BiH želi ići tim euroatlantskim putem. A ovo su bitke koje treba voditi demokratskim, a ne nedemokratskim putem kroz polemiku i demagogiju.

Želim vas podsjetiti da je prije skoro 30 godina ovdje u ovom vijeću o Bosni i Hercegovini raspravljano kao o velikom problemu. Naši prethodnici dan za danom donosili su mnoge rezolucije kako bi pokušali zaustaviti sukobe i vratiti stabilnost i mir u tu zemlju. Rat je trajao četiri užasne godine i zauvijek je izmijenio način na koji će UN čuvati mir.

1995. godine, kako smo to i danas mogli čuti, masakr u Srebrenici odnio je devet hiljada života muslimanskih muškaraca i djece – što je najgori masakr u Evropi nakon 1945. To nisu beznačajni događaji ni za Evropu, ni za Bosnu, a ni za Balkan. A razlog zbog kojeg je formiran Međunarodni krivični sud upravo je suđenje ljudima odgovornim za te zločine. Slažemo se s gospođom Korjenić da ljudi ne bi trebali pokušavati potkopati ono što je otkrio Haški tribunal. Haški tribunal bio je legitiman sud. Formiralo ga je ovo vijeće i njegove presude i dalje važe.

Ponestaje mi vremena pa ću jednostavno reći da podržavam ono što su o pomirenju rekli njemački i indonezijski predstavnici – to je vrlo važan dio onoga što se dešava. Također želim naglasiti vitalnu važnost vladavine zakona za sve građane Bosne i Hercegovine. Gospođa Korjenić nam je govorila da ne očajavamo. Ja ne odustajem od Bosne. Još od 1991. godine bavim se Balkanom. Nećemo padati u beznađe, jer ako to uradimo u slučaju Bosne, to u osnovi znači da su loši momci pobijedili. A to nećemo dozvoliti. Možete se osloniti na Ujedinjeno Kraljevstvo i na to da će naše atlantske institucije nastaviti pomagati Bosni i svim njenim građanima.”

D.K.

Related posts

Njemačka: Koronavirus u svakoj saveznoj pokrajini

BHD Info Desk Administrator

Španija povukla kineske testove za koronavirus zbog slabe preciznosti

Urednik BiH Info Desk

Ubijen policajac kod Tarčina

Editor

Leave a Comment