Društvo

Bijeli golub ponovo (ne) leti 56/ 205: PRVE ZVORNIČKE SUZE

banner

Zvornik, 8. april 1992 – 8. april 2020

(I na sve šta nas je zadesilo, sjećanje koje ne blijedi).                                                                                                                          

Ovo je najtužnija godišnjica u burnoj istoriji drevnog bosanskog grada. U njemu sada žive neki drugi ljudi- prvi etnički očišćen i opština sa najbrojnijim masovnim grobnicama u Bosni i Hercegovini.

„Uvijek mi nekako čudno bude krivo što nisam bar malo starija, da sam upoznala sve ove divne ljude puno bolje. Kako nas ko napusti a ja pročitam tvoju kolumnu i priču o bivšem sugradjaninu, iznova bude krivo. Eto i ovaj put, fenomenalna topla, ljudska priča…”, nedavno će Alma Nikolić Jelkić, povodom odlaska Mide Sarajlije. Opaska stoji, iskrenije nije moglo.

Čudesan je to Grad na lijevoj obali Drine. Pogotovo ranijih godina, dok je bila Drinka, Hukovi, Korzo, Vašer, Mejdan, koji se protezao sve do Beksuje i Vidakove Njive, a u FK Drina urijetko igrao neko sa strane. Otud tolika emocija i malo je bilo onih 524 strane da sve stane…

I Almin otac je dio priče. Dok su se tamni oblaci kolutali iznad Drine, sjedio do mene u opštini kada je grupa intelektualaca pokušala unijeti makar malo razuma. Asim Juzbašić, predsjednik SDA je predlagao da Zvornik postane otvoreni grad. Odmahnuo i zaprijetio Brano Grujić, predsjednik SDS-a:”Mi ćemo grad podijeliti, ili nas neće biti..!”

Za dugim ovalnim stolom, preko puta stomatolog Zorana Blagojević, drag lik rodnog grada- kad god je sretnem u mislima naši djedovi…Bili su još Izet Mehinagić, Cvijan Djapanović a nisam siguran za još par imena. Nakon što smo se izredali sa ”naše” strane, apelujući da se smiri situacija, javio se dr.Muhamed Jelkić: “Zar se baš mora podijeliti naš Zvornik..?” I, zajeca. Bile su to prve zvorničke suze…

Ubrzo desilo i gore od rečene prijetnje- pogrom i oslobodjene/okupacija grada.

Koju sedmicu ranije ugostio u radio-emisji Grujića i Juzbašića. Haj, biće zanimljivo šta vele perjanice nove demokratski izabrane vlasti. I pitanje šta su i koliko odlučivali. Asim je umro u tudjini, a Brano dopao zatvora u Beogradu. Jedne godine, u blizini opštine, prepoznao ga kako ide u susret, slobodan da slobodniji ne može biti. Nisam imao volje za bilo kakvu priču i- prešao na drugu stranu trotoara…


Ilustracija iz knjige Novo sunce, S.H.

Iz prve masovne grobnice u Kazanbašči (predgradje Zvornika) ekshumirane su 132 žrtve/Foto: S.H.


Jedna gospodja iz ”ovog” Zvornika je poklonila autoru idejnog rješenja vez i zamolila da ostane anonimna. Sa radovima djece iz više evropskih zemalja i Afrike, koja su učestvovala na konkursu projekta GljivaMira za izložbu ”Dječije zastave” i poklonima umjetnika Eduarda Ibaneza, Gösta Berg, Domen Grögl.., djece sa otoka Stord i učenika Tullängsgymnasiet iz Örebra, medju najvrjednijim i biće uvršten u muzjesku postavku koja se planira…/ Foto: S.H.

——————-

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa. 

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Međunarodna zajednica ponovo izigrala Bošnjake: Negiranje genocida i Spomenik miru u Srebrenici ne ide zajedno

Editor

Zbog nane Fate Orlović u Sarajevo došao i mitropolit crnogorski Mihailo

Za ulazak u Srbiju od sutra obvezan PCR test

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment