BiH dijaspora

Nova pravila: FUCZ postavila šatore za karantin na 14 bh. graničnih prelaza

Pripadnici Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) postavili su šatore za trijažu i privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prelaza u Federaciji BiH.

Šatori su postavljeni na graničnim prelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak (karantin) će se koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga BiH.

Ove aktivnosti provedene su u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zastite (FŠCZ) po kojoj se naređuje FUCZ da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za ovu namjenu. Naredbi je prethodila preporuka Predsjedništva BiH da se u roku od 24 sata zatvore svi granični prelazi na kojima nisu uspostavljeni karantini. Osim šatora transportovana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta.

FUCZ je u utorak u ranim jutarnjim satima započela aktivnosti u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) da u roku od 48 sati osigura šatore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u našu zemlju.

Pripadnici FUCZ rad nisu prekidali ni tokom noći te su sve planirane aktivnosti na uspostavljanju šatorskog prostora za karantin završili i prije zadatog roka. Postavljeno je 13
šatora za trijažu jer su granični prelazi Neum I i Neum II, zbog blizine, objedinjeni, 46 šatora sa smještaj ljudi koji ulaze u BiH i 13 šatora za pripadnike FUCZ.

Osim šatora obezbijeđeno  je i 280 poljskih kreveta, 736 deka, 13 termalnih kamera za mjerenje temperature, 12 setova za rasvjetu, 12 benzinskih agregata, 11 cisterni za vodu, dva spremnika za vodu, 680 litara sredstava za dezinfekciju, 26 ručnih pumpi za dezinfekciju prostora, 1.290 rukavica, 2.300 maski, 95 vizira, 138 zaštitnih odijela i 500 paketa sa hranom i vodom (paket za 24 sata po osobi) za bh. državljane koji će boraviti u šatorima za privremeni boravak.

Osim šatora transportovana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta, zaključeno je iz FUCZ-a.

BHDINFODESK

Related posts

Pred nekoliko hiljada posjetilaca u Münchenu obilježene četiri decenije djelovanja Islamske zajednice u Njemačkoj

Baronesa Arminka Helić: Da nije bilo rata, predavala bih Šekspira u BiH

BHD Info Desk Administrator

Putem svoga ministra Vlada Kanade poslala čestitku za Dan državnosti BiH – “bosanskohercegovačka zajednica poboljšava društveno i kulturno tkivo Kanade”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment