Dopunske škole

Podrška nastavnicima i učenicima: Digitalna sredstva za učenje na daljinu

banner

Zbog novonastale situacije koja se odnosi na sprečavanje širenja bolesti nastale koronavirusom (COVID-19) u BiH su, kao i u brojnim drugim zemljama, donesene naredbe o obustavi nastave u predškolskim, osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama. Nastava se odvija na daljinu (online) pa je u takvim uslovima nastavnicima i učenicima potrebna dodatna pomoć i podrška.

Nevladina organizacija ‘’Centar za obrazovne inicijative Step by Step’’, koja promoviše obrazovnu filozofiju usmjerenu na dijete i prava sve djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje utemeljeno na vrijednostima demokratije i otvorenog društva na području cijele Bosne i Hercegovine, izdaje različite publikacije u oblasti odgoja i obrazovanja za različite skupine profesionalaca, od predškolskih odgajatelja, učitelja osnovnih škola, pedagoga i drugih edukatora, kao i roditelja i drugih neprofesionalaca. Ova organizacija u vrijeme epidemije  koronavirusa nudi dodatnu podršku nastavnicima i učenicima za uspješnije odvijanje online nastave. Putem njihove ranije uspostavljene ‘’Zajednice inovativnih nastavnika’’ na  web platformi  www.inskola.com moguće je preuzeti materijale koji će pomoći nastavnicima i učenicima u BiH, ali i u dijaspori.

Materijali su dostupni na: https://www.facebook.com/coistepbystep/

https://inskola.com/zajednica-nastavnika-ca-potrebnija-vise-nego-ikad/? fbclid=IwAR0N4UHOhfIDzEgO7GPvUM7wlTELP_pOD7DXDH2k2pSqYLtls5FsqTh5Bf8

Za one koji žele postati članovi ‘’Zajednice inovativnih nastavnika’’, mogu se besplatno registrovati na pomenutom portalu www.inskola.com kako bi imali neograničen pristup svim resursima.

Takođe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je na svojoj službenoj web stranici   http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled/529 objavilo da je UNICEF u BiH na svojoj web stranici pripremio i objavio besplatna digitalna sredstva za učenje na daljinu sa mnogo korisnog sadržaja kako za djecu predškolskog doba i učenike osnovnih i srednjih škola, tako i za nastavnike i druge stručnjake u obrazovanju.

Radi se o neformalnom kurikulumu, a dostupni sadržaji su na engleskom jeziku. Iako dostupni sadržaji nisu na jezicima poučavanja, odnosno službenim jezicima u BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke smatra da će biti korisni mnogim nastavnicima, ali i učenicima koji vladaju engleskim jezikom.

Ispod se nalazi link na kojem se mogu pronaći navedeni sadržaji:

https://wcmsprod.unicef.org/bih/besplatna-digitalna-sredstva-za-učenje-na-daljinu-tokom-zatvaranja-škola-zbog-covid-19?fbclid=IwAR32xHqfdB4SasJDAQ6Dh0LUtD6y6pSwFw_H5jH8QyYMcR-z5Ii_nSxqPg

BHDINFODESK/ dijaspora.mhrr.gov.ba

Related posts

Njemačka: Sačuvati škole i dopunsku nastavu na bosanskom jeziku

BHD Info Desk Administrator

‘Nemoj govoriti na našem jeziku kad dođeš po mene u školu’: Gubitak i njegovanje jezika u migrantskim porodicama

Urednik BiH Info Desk

„Dan jezika grada Linca 2019.“: Predavanje i diskusija “Otkrij bosanski”

Leave a Comment