Društvo

Viša cazinska: Prodaš njivu, kupiš diplomu

banner

Dođeš danas, s diplomom izađeš sutra. U glavi ne moraš imati ništa. Važno je da je novčanik pun

Svega je bilo u Centru za obrazovanje odraslih u Cazinu. Hoćeš osnovnu – daj hiljadarku, hoćeš srednju – iskeširaj deset puta više. Za diplomu jačeg fakulteta treba se malo potruditi pa umjesto, kako se nekad govorilo, zagrijati stolicu, užare se linije na relaciji kum, rođak, prijatelj, sve do direktora Centra.

Bježite cure, eto inžinjera, govorilo se nekad, malo u šali, više u zbilji, kad su sve majke htjele udati kćerke za inžinjere. Teško se dolazilo i do inžinjera, a do diplome još teže.

Davna, slavna vremena. Kad se znanje cijenilo i tek je rijetkima padalo na pamet i pomisliti da se i ono moglo kupiti. No, onih koji bi se time hvalili, nije bilo. To je spadalo u sramotu, takvi su se prezirali, njima niko ne bi vjerovao.

A onda su došla nova vremena. Prodaš njivu, kupiš diplomu, djeci, ženi, sebi, malom od tetke, prvom komšiji. Pa, kao sa švedskog stola, biraš hoćeš li imati SSS, VŠS, VSS…

Tako je Cazin postao najveći obrazovni centar kod nas. Postoji srednja, viša, visoka. I cazinska. Dođeš danas, s diplomom izađeš sutra. U glavi ne moraš imati ništa. Važno je da je novčanik pun.

O tome se godinama znalo i šutjelo. Na osudu su nailazili svi pokušaji da se počne konačno s revizijom diploma. Jer, znali smo da negdje “u našim redovima” ima i onih koji su između ručka i večere “završili” visoke škole.

U jučerašnjoj akciji pronađeno je stotinu nezakonitih diploma. Da ne skačemo prije nego što kažemo hop, vjerovatno ih je nekoliko puta više.

Za to nam ne trebaju dokazi. Eto, vidite i sami kako nam sve traljavo ide. Na najodgovornijim mjestima počesto su i oni koji su skupili pa kupili. I još se usuđuju s visina pametovati onima koji su sve po redu, osnovna, srednja, fakultet, pa i dalje.

Zato su jednako krivi i oni koji su prodavali i oni koji su kupovali diplome. Jedni su dobili novac, drugi papir, a zajedničko im je da nema tog papira niti tih para na svijetu kojima se može kupiti pamet. I znanje.

A kad smo već kod znanja, pitat će danas mnogi kome je ono potrebno. Svima, ali baš svima. To je jedino što nam, uz kućni odgoj, niko i nikad ne može oduzeti.

Piše: Senka KURT /Avaz

Link: https://avaz.ba/vijesti/bih/529041/ekskluzivni-detalji-iz-istrage-u-predmetu-pero-donosimo-cjenovnik-uzimali-i-do-25-000-km-po-diplomi

Related posts

Pale: Na kasarni postavljena tabla s imenom i grbom VRS

Kuran će biti vraćen džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja

Umiješane i bh. firme: Otkrivena međunarodna prevara prilikom nabavke zaštitnih maski

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment