BiH dijaspora

Detinngen: Održana tribina o islamu u otkrićima evropskih velikana kulture

GOETHE JE EVROPLJANIMA OBJASNIO ŠTA JE TO DOISTA ISLAM

U bošnjačkom džematu Kirchheim Teck, u Detinngenu, gradu u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, u četvrtak, 21.11.2019. godine održana je tribina, na temu: Islam u otkrićima evropskih velikana kulture.
Gosti predavači bili su: akademik Enes Karić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i mr. Muhamed Jugo. Iako je bio radni dan, tema i ugledni gosti iz Sarajeva bili su razlog velikog interesovanja za tribinu. Prostorije džemata Kirchheim Teck bile su pune.

U izuzetno lijepoj i prijatnoj atmosferi istaknuto je da su islam i muslimani već dugo nerazdvojni dio Evrope, u kojoj, prema nekim podacima, danas živi, između 35 i 55 miliona muslimana. Islam je u Evropi uvijek bio veliki baštinik vjerskog i književnog izraza.

I akademik Karić i prof. Neimarlija su u svom obraćanju posebnu pažnju posvetili velikom njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu, podsjećajući na 200 godina od njegovog djela „Zapadno-istočni divan“ koji je predstavljao prekretnicu za muslimane u Evropi.

„Goethe je genij, najveći svjetovni učitelj života u Evropi. U 12 pjevanja svoga djela Goethe je Evropljanima objasnio šta je to doista islam“, istakao je prof. dr. Hilmo Neimarlija, na tribini u Detinngenu.

Haris Halilović

Tribinatribina1

Related posts

Najveći svjetski stručnjaci na konferenciji: Negiranje genocida i trijumfalizam

Editor

Mladim Bosancima iz BiH koji žive u Kanadi prijeti deportacija zbog “nepropisnog državljanstva”

BHD Info Desk Administrator

ŽESTOKI GOVOR ZELENIKE TORONTU: “Odat ću vam tajnu o Draganu Čoviću, njegov zločin je teži od pljačke Sokola…”

Leave a Comment