BiH dijaspora

Otvorena manifestacija Dani dijaspore Živinica

banner

Izložbom slika Azre Imamović i Amre Aljić te odličnim Božićnim koncertom sinoć je otvorena tradicionalna manifestacija Dani dijaspore Živinica. Manifestaciju je otvorio predsjednik Udruženja Most Živinice Haris Halilović. Bogat program (online) slijedi sve do Nove 2021. godine

U Bosanskom kulturnom centru u Živinicama sinoć (27. 12. 2020. godine) je svečano otvorena ovogodišnja manifestacija Dani dijaspore koja će trajati do četvrtka 31. decembra 2020. godine.

Program je počeo u 17 sati i 30 minuta, u Plavoj sali BKC Žvinice, otvaranjem izložbe umjetničkih radova Azre Imamović i Amre Aljić, učenica MSŠ Živinice, a nastavljen odličnim Božićnim koncertom HKD Napredak koji je održan u velikoj sali BKC, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

Izuzetno bogat program Božićnog koncerta u kome su briljirali svi/e učesnici/e i izvođači/ce (Marcela Tadić, Rijad Mazalović, Dječiji zbor Župe Sv. Ivana krstitelja Živinice, Petar Lučić, Gradski mješoviti hor Živinice, Matea Divjak i Emina Smajić, Ankica Lokmić Samardžić, Monika Tadić, Nadira Ajanović, Dženita Čičkišić, „Petit butiq“ – Ajdin Okić, Đulović Ensar, klasa Harisa Muminovića, Dino Dropić, vokalna grupa Magnifico pod vodstvom Elvedina Muminovića) oduševio je sve prisutne, čiji broj je zbog propisanih mjera zaštite od pandemije bio ograničen, kao i one koji su ovaj događaj mogli pratiti direktno online, putem društvenih mreža.

Svečanom otvaranju i događajima prvog dana manifestacije Dani dijaspore, između ostalih, prisustvovali/e su i predstavnici/e Gradske uprave Živinica, na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem i predstavnici/e Udruženja građana sa područja grada Živinice u dijaspori „Most Živinice“, na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju Dani dijaspore Živinica pripala je predsjedniku Udruženja Most Živinice Harisu Haliloviću, predsjedniku Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori i bivšem generalnom konzulu BiH u Stuttgartu.

– Sretan sam zbog činjenice što ni pandemija zbog korona virusa nije spriječila da se sastanemo i ove godine i po peti put organizujemo manifestaciju Dani dijaspore Živinica. Živinice su grad čija je uprava, na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem prva u Bosni i Hercegovini prepoznala značaj povezivanja domovine i dijaspore i na tome konkretno i predano radi. Mi koji živimo izvan granica BiH i daleko od svog grada zahvalni smo na tome svom gradonačelniku Kamenjakoviću i svim udruženjima i pojedincima koji doprinose ovom projektu. I vrijeme u kome živimo nas podsjeća da su pogrešne podjele na ove i one kojima smo često izloženi, podsjeća nas da je izuzetno važno da ne rušimo nego da pravimo i učvršćujemo mostove između nas samih, mostove između pojedinaca, familijarne, komšijske, prijateljske mostove, mostove između vas koji živite ovdje i nas koji živimo širom svijeta. Ponosan sam što su građani/ke sa područja Živinica u dijaspori primjerni/e predstavnici/e i reprezenti svog grada i svoje domovine u svijetu, što su vezani za svoj zavičaj i što često dolaze u domovini. Odnos između vlasti BiH i dijaspore često je jednosmjerna ulica, ali želim reći da i pored toga Živinice i BiH uvijek mogu računati na svoju dijasporu. Mi smo jedno i nemamo druge zavičaje i rezervne domovine osim Bosne i Hercegovine – istakao je Halilović u svom pozdravnom govoru, prilikom otvaranja ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore Živinica.

Zbog pandemijskih okolnosti i strogih epidemioloških mjera, manifestacija Dani dijaspore će se održati u drugačijem formatu u odnosu na prethodne godine.

Svi događaji će biti u online formatu, a mnogobrojni građani/ke će imati priliku pratiti događaje i direktno učestvovati u istim putem live streaming tehnologije i Zoom platforme.

Kao jedan od važnijih događaja ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore, svakako će biti večerašnji online susreti sa dijasporom – Prvi Živinice Meet Up koji će se pored mogućnosti direktnog učešća moći pratiti i uživo putem live streama.

Prvi Živinice Meet Up će na jednom mjestu okupiti predstavnike/ce mnogobrojnih udruženja iz dijaspore, kao i građane/ke porijeklom iz Živinica koji trenutno rade, žive ili borave u dijaspori.

Domaćin događaja će biti i-platforma iz Švicarske, Udruženje građana/ki “Most Živinice” i gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Na ovaj način će biti omogućeno da se čuju iskustva, inicijative, sugestije, većeg broja naših građana/ki iz dijaspore koji nisu u mogućnosti fizički prisustvovati na manifestaciji Dani dijaspore, a žele se aktivno uključiti u društveni život svog grada i učestvovati u stvaranju boljeg ambijenta za život u Gradu Živinice.

Svaki učesnik/ca će nakon prijave dobiti pristupni link događaju, te će ostvariti direktno učešće na događaju.

Događaj će imati moderatore koji će usmjeravati tok virtuelnih susreta sa dijasporom.

Zainteresovani/e građani/ke koji/e žele učestvovati na Prvom Živinice Meet Up događaju putem Zoom platforme mogu se prijaviti na sljedeće e-mail adrese: naida@gradzivinice.batomislav.tadic@idijaspora.ch.

Organizatori i domaćini pozivaju sve naše građane/ke kao i građane/ke iz dijaspore da prate sve događaje putem live stream tehnologije, te da aktivno učestvuju u istim.

Program manifestacije dostupan je na ovom linku.

H.H.

Detalj sa prve večeri Dana dijaspore/ Foto.H.H.
Gradonačelnik Samir Kamenjaković i Haris Halilović, sa predstavnicima HKD Napredak/ Foto: H.H.
Oduševila nastupom: Maestrica Marcela Tadić/Foto: H.H.
Azra Imamović i Amra Aljić? Foto: H.H.

Related posts

Jasmina je Australiju došla kao izbjeglica, sada na čelu Australskog Vijeća za izbjeglice

BHD Info Desk Administrator

Stuttgart: Domovini s ljubavlju – za Dan nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Adnan Fejzović je došao iz Vogošće, danas proizvodi najtraženije motore

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment