Društvo

Dan državnosti BiH obilježen na srednjovjekovnom gradu Bobovcu

Građani Bosne i Hercegovine Dan državnosti svoje države obilježili su na srednjovjekovnom gradu Bobovac kod Kaknja odakle su poručili da je Bosne bilo i da će je biti.

Narodno okupljanje na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH postalo je već tradicija manifestnog iskazivanja autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.
Intonacijom himne BiH i koračnicom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeo je program na Bobovcu kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo u uvodnom govoru je poručio da se ne smije zaboraviti Bobovac i simboli koji ih opominju o srednjovjekovnoj Bosni.
Marinko Pejić, član uprave Hrvatskog narodnog vijeća je kazao da je radostan što na današnjem skupu ima mnogo omladine koja predstavlja budućnost te je poručio svima da vječno živi Bosna i Hercegovina.

“Zahvaljujem se svima koji su danas na Bobovcu. Na ovom mjestu je bila bosanska kruna i ostalo je ovo mjesto u našoj historiji. Ovdje smo da spajamo, da kažemo da iz Bobovca crpimo energiju bosanske duhovnosti i da je to znak naše političke budućnosti. BiH je dovoljno velika za sve ljude”, kazao je univerzitetski profesor i predjsednik BZK “Preporod” Senadin Lavić, inicijator skupa na Bobovcu.
Rajko Živković je na današnjem skupu svima poručio da se probude jer spavaju od prvih stranačkih izbora.

“Čovječe gdje si danas, šta je bilo s tobom, onim koji si otvarao željezare, škole, univerzitete, rudnike, akademije? Gdje tvoja i budućnost svih nas? Mladost odlazi u neizvjesnost, ali do kad tako? Probudi se u ime sebe i svoje djece”, poručio je Živković te dodao da su čovjeka prevarili i kao Hrvata i Srbina i Bošnjaka.

Emir Zlatar u ime Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca je poručio da se kameni spavač budi.
“Susjedi neka prestanu BiH kroatizirati i srbizirati. Bosna i Hercegovina postoji i postojati će. Svi koji je negiraju i koji je ne vole neka idu iz ove zemlje”, poručio je Zlatar.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je izrazio nadu da će u budućnosti na Bobovcu biti još veličanstvenije te da će se uključiti države koje će poštovati da je ovo rodno mjesto BiH.
“Ne želimo umanjiti značaj 25. novembra i mjesta gdje se održavao. One su donesene ne zahvaljujući jednoj ideologiji već nastojanju naroda, patriota, iako su bili mobilizirani u mnoge jedinice, ipak željeli jedno – autonomiju BiH. Tito je prepoznao u masama taj zahtjev da BiH bude autonomna. ZAVNOBiH je to potvrdio, narodnu volju”, poručio je Kulenović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je današnjem događaju koji je kazao da je Bobovac najznačajnija tačka u historiji BiH, a ZAVNOBiH jedan od pečata.

“Ako je Povelja Kulin bana rodni list naše države, onda je ovo mjesto odrastanja Bosne i Hercegovine gdje su stolovali veliki bosanski kraljevi. Danas slavimo jedan od pečata koji se dogodio u Mrkonjić Gradu. Narod u vrijeme Kulina, pa sve do danas je pokazao žilavost. Bobovac je najznačajnija tačka u našoj historiji i neka nam živi naša Bosna i Hercegovina”, izjavio je Novalić.
Stanovnik Vareša Vehid Muftić je kazao da je tužan što država ne stoji iza organizacije ovakvih događaja.

“Osjeća se veselje i radost, ali ponekad sam tužan kakva je organizacija nevladinih organizacija, a da država ne stoji iza ovoga. Ljudi trebaju osjetiti dušu BiH. Molim državu da se pobrine za Bobovac i naše korijene”, kazao je Muftić te dodao da su danas na Bobovcu trebala biti djeca iz bh. škola.
Manifestaciju već četvrtu godinu zajednički organizuju BZK Preporod, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, Udruga organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

 

Klix/BHDINFODESK

Related posts

BiH: Zbog genocida u Srebrenici osuđen Srećko Aćimović

Editor

Tuzla: Godišnjica ratnog zločina na Kapiji

Tokom protekle noći oštećeno pet džamija u Birminghamu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment