BiH dijaspora

Dan državnosti Melbourne: Obilježen najveći praznik naše domovine

banner

Australsko-bosanskohercegovački klub Brčko Melbourn (ABH Klub) obilježio je najveći praznik naše domovine Bosne i Hercegovine, Dan državnosti. Od osnivanja 2000.godine, Klub redovno, punih 19 godina, pravi prigodnu zabavu u povodu Dana državnosti BiH, što je vjerovatno jedinstven slučaj u bh. dijaspori. Bude to svaki put veliki događaj, jer osim muzike i igre posjetioci mogu čuti lijepe tekstove i pjesme o svojoj domovini.

Tako je bilo i ove godine, a događaj je bio poseban zbog prisustva ambasadora BiH u Australiji NJ.E. g. Mirze Hajrića.
Manifestacija je počela himnom BiH, a zatim je sekretar Kluba Ramiz Muminović vrlo emotivno recitovao pjesmu Sude Kovačevića Malkoča: „Ne diraj u moju Bosnu“.

Podpredsjednik Kluba Nihad Jašarević pročitao je uvodni tekst u kome je između ostalog rekao: “… Mi učesnici večerašnje manifestacije u Klubu Brčko Melbourn šaljemo ti, draga domovino, sljedeću poruku:

zemljo Bosno, ti se ne prestaješ pitati, tko si ti, i što si ti. A mi znamo, mi smo ti, o zemljo Bosno. Ti si naš vid i naše srce. Ti si naš razum, naša mašta, i naši snovi. Ti si naša glad, i žeđ. Ti si naš bol, i naša radost. Ti si naš san, i naša java.
Ti si, o zemljo Bosno, ljepota u našim očima, čežnja u našim srcima, vječnost u našem duhu. Mi smo ti, o zemljo Bosno. I da nije tebe, ni nas ne bi bilo. A da nije sinova tvojih, ni tebe ne bi bilo.
Ti si čudo. Ponosimo se tobom. Predano osluškujemo šta možemo učiniti za te jer više od svega želimo biti dostojni tebe. I čestitamo ti rođendan, s ljubavlju i s nadom.
Bosno naša, živote naš! Živjela BiH, živio Dan Državnosti BiH!

Zatim se posjetiocima obratio ambasador BiH u Australiji NJ.E. g. Mirza Hajrić koji je vrlo pohvalno govorio o ABH Klubu Brčko Melbourn, sa napomenom da je ovo njegova prva posjeta, ali ne i posljednja. Ambasador Hajrić je govorio o historijskim faktima nastanka BiH i očuvanju njenog identiteta i državnosti.

Predsjednica Kluba Hedija Rejzović zahvalila se svima na posjeti i pozvala na jubilarnu zabavu iduće godine kada Klub bude obilježio 20. godina rada, što je rijedak primjer u bh. dijaspori.

Članice folklorne grupe KUD “Dukat” su izvele splet igara iz BiH, a u muzičkom dijelu jedan od najboljih bh. vokala dijaspore Senahid Hasandić Mrki uz pratnju Paše Šehića na klavijaturima, učinili su da je ova noć ostala svima u pamćenju i sjećanju.

Naša domovina BiH može biti ponosna na svoje kćeri i sinove i njihove potomke koji je neće nikada zaboraviti, ma gdje živjeli u svijetu, što su pokazali i stihovi Brčaka Mehira Zelenjakovića “Bosno moja”, koji u posljednjoj strofi kaže:

“I na kraju putovanja svog,
Prijatelju dođi, ti do grada mog.
Brčanska čaršija veliko srce ima,
Ljepotu i dušu, koju daje svima.
Brčaci poručuju svima širom svijeta,
Dđjite u Brčko kad Sava procvjeta!

Odbor ABH Klubu Brčko Melbourn odlučio je da manifestacija obilježavanja Dana državnosti BiH nema komercijalni karakter, te su ulaz i večera sa kolačom bili besplatni.

 

Ramiz Muminović/ AUBHA

Related posts

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Iftar u Dubaiju nije isti kao u Bosni

On line dijalog sa bosanskim privrednicima u Austriji

BHD Info Desk Administrator

Edina Čović je završila dva fakulteta na prestižnom Goethe univerzitetu: Knjiga „Šahrijarov prsten“ Dževada Karahasana bila je moja inspiracija

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment