BiH dijaspora

Živinice: Svečano otvorena ovogodišnja manifestacija “Dani dijaspore”

Otvaranje manifestacije Dana dijaspore započelo je u 12:00 sati svečanim defileom limene glazbe Konjuh od zgrade uprave Grada Živinice do Gradskog bulevara, nakon čega je otvoren i živinički bazar pod nazivom „Dani dijaspore“, koji će građanima biti na usluzi tokom svih dana manifestacije, a na kojem su učešće uzela 22 izlagača.

Svečani program otvaranja manifestacije “Dani dijaspore” počeo je nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani dijaspore upriličeno je i zanimljivo druženje i prezentacija robota koji je došao iz Slovenije iz grada Velenje, a kojeg su napravili mladi ljudi koji su porijeklom iz Bosne I Hercegovine.

Naše najmlađe sugrađane, a i ostale prisutne zabavljali su maskote Miki i Mini Maus, Djed Mraz, Ledenko Zimic, i Mravko Travko.
Svečani program također bio je obogaćen nastupima učenika iz Prve osnovne škole i učenicima muzičke škole Živinice.

Obzirom da je posebna pažnja ovogodišnjih Dana dijaspore posvećena je turizmu, jučer je sa početkom u 16 sati u Plavoj sali BKC-a, počela promocija turističkih potencijala Grada Živinice, gdje su se predstavili udruženja i organizacije koje se bave turističkom ponudom, nakon čega je upriličena prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih jela.

Također, jučer je otvorena i izložba slika umjetnika Emira Nišića, čija postavka će trajati tokom svih Dana dijaspore.

Predsjednik Udruženja Živiničana u dijaspori “Most Živinice” Haris Halilović, pozdravio je i učestvovao u otvaranju manifestacije “Dani dijaspore” u Gradu Živinice , te istakao da je ovogodišnji program izuzetno bogat, kao i to da građani iz Živinica itekako imaju šta pokazati svojim prijateljima, posebno strancima u zemljama u kojima žive.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković kazao je da je jedini cilj organizovanja manifestacije “Dani dijaspore” jeste očuvanje identiteta bosanskohercegovačkih naroda i stvaranje jačih veza između dijaspore i lokalne zajednice i domovine države BiH.

Link: https://gradzivinice.ba/svecano-otvorena-ovogodisnja-manifestacija-dani-dijaspore/?fbclid=IwAR3KIBKHo87aol7Sm8cZ_vsqAlCyBYa76XGZhDDUaLsswScLO7vfh8E0ErI#wp-toolbar

 

Related posts

Mainz: Održana konstituirajuća sjednica Skupštine IZ Bošnjaka u Njemačkoj

BHD Info Desk Administrator

Ana Čvorović osvojila London svojim kreacijama

Editor

Srpska pravoslavna crkva protivi se izgradnji spomenika “Srebrenica monument” u Rotterdamu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment