Društvo

Amerikanci u Bagdadu ubili jednog od najvažnijih iranskih generala

Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država ubile su danas Qassema Soleimanija, visokopozicioniranog generala vojske Irana, piše Deutsche Welle.

Kako se navodi, likvidacija se dogodila u Bagdadu, a akciju je potvrdio zvanični Pentagon te iranska nacionalna televizija. Soleimani je bio na čelu elitne iranske formacije Quds.

General se nalazio u vozilu u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma. Američka vojska nazvala je likvidaciju generala “odbrambenim činom”.

“Udar je bio usmjeren ka osujećenju kreiranja budućih iranskih napada”, rečeno je iz Pentagona.

U napadu je, pored Soleimanija, ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik komandanta paravojne formacije Hashd Shaabi, kao i Mohammed Reda al-Jaberi, glasnogovornik spomenute jedinice.

Soleimani je bio jedan od najmoćnijih iranskih generala na čelu Qudsa, jedne od formacija u sklopu Iranske revolucionarne garde. Bio je odgovoran za provođenje vojne politike Irana na području Iraka, Libana, Sirije i Jemena.

Ubrzo je reagovalo čelništvo Islamske Republike Iran, na prvom mjestu ministar vanjskih poslova Javad Zarif koji je kazao kako će Washington snositi odgovornost za posljedice.

Irak je država u kojoj se sukobljavaju američki i iranski interesi, a svoju stratešku politiku na tom podneblju provodi i Izrael koji želi umanjiti utjecaj Teherana na države Bliskog istoka.

S druge strane, Teheran ima tradicionalni interes u što većem prisustvu u državama Bliskog Istoka, posebno u onima gdje živi značajna šiitska manjina.

https://twitter.com/AbasAslani/status/1212960969552478208

Related posts

Zbog ubistva u Sarajevu: Interpol raspisao crvenu potjernicu za Sašom Golubom

BHD Info Desk Administrator

Islamska zajednica će poštovati preporuke stručnjaka i u vrijeme ramazana

BHD Info Desk Administrator

Švicarska televizija objavila snimak kako hrvatska policija nasilno tjera migrante nazad u BiH

Leave a Comment