Društvo

Čović preskočio 9. januar: Strah zbog smjene Del Vechia ili nešto drugo

banner

Iz Hrvatske demokratske zajednice na čelu sa Draganom Čovićem nisu se oglasili u vezi 9. januara, a za razliku od prošle godine nisu se ni odazvali na paradu i defile, kao niti na svečanu akademiju.

Iako se nisu očitovali ni po tom pitanju zbog čega nisu podržali Milorada Dodika i svitu kao ranijih godina razloge valja potražiti u činjenici da je prošle godine Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske odlučilo da, nakon što je Ivan Del Vechio prisustvovao jednom od događaja u okviru obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, povuče s pozicije ambasadora Hrvatske u BiH.

Ranije je hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović-Burić kazala da je Ivan Del Vechio, odlazeći u Banju Luku, donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.
Del Vechio je u Banja Luku išao sa Draganom Čovićem, pa je očito ovaj put Čović razmišljao o eventualnim posljedicama. Posebno sada kada je na čelo Hrvatske izabran Zoran Milanović.

Na svečanosti se nije mogao vidjeti nijedan član HDZ-a iz vrha ove stranke. Podsjetimo, prošle godine uz Čovića bili su i visoki dužnosnici HDZ-a Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš i nekoliko drugih.

Bit će interesantno sačekati komentar Milorada Dodika, koji inače slovi za velikog prijatelja i saveznika Čovića.

A. Črobo-Zećo/Patria

Related posts

BiH zapošljava sve više stranaca

Nešto drugačije iseljeničke priče

Italija: Najgori dan od početka pandemije koronavirusa, umrle 793 osobe

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment